FA beschermt spelers: niet meer dan tien kopduels

29 juli 2021, 08:54

De Engelse voetbalbond FA heeft harde maatregelen getroffen in het Engelse voetbal. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het uitvechten van veel kopduels hersenschade kan veroorzaken op de lange termijn. Hoewel er ook onderzoeken zijn die dat tegenspreken, wil de FA geen enkel risico nemen. Daardoor heeft het besloten nieuwe richtlijnen voor te schrijven.

Zo mogen spelers en speelsters in Engeland niet meer dan tien keer koppen per trainingsweek. Het gaat daarbij op kopballen vanuit passes van 35 meter of verder, corners, vrije trappen en voorzetten vanaf de flank. De richtlijnen gelden niet alleen voor profvoetballers, maar ook voor amateurvoetballers in Engeland. Tijdens wedstrijddagen worden de voorschriften echter wel losgelaten.

In de verklaring van de FA is te lezen dat de richtlijnen bedoeld zijn om het welzijn van de spelers te beschermen. Daarmee reageert de Engelse bond op een bericht vanuit de UEFA, die eerder al aangaf dat het aantal kopduels, voornamelijk bij jeugdspelers, moet worden ingeperkt. Daarnaast moeten omliggende spieren zoals nekspieren verder worden ontwikkeld om de klap beter op te kunnen vangen.

Lees ook: Ziyech al vroeg in vorm bij Chelsea: "Ik voel me geweldig"

Het is nog maar de vraag in hoeverre de richtlijnen haalbaar zijn voor clubs, gezien koppen een belangrijk onderdeel is van het voetbalspel. De Premier League staat bekend als fysieke competitie waarin spelers ook in de lucht vaardig moeten zijn. Verder onderzoek in de toekomst zal moeten uitwijzen of de gevolgen van kopduels daadwerkelijk blijvende schade veroorzaakt.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen