Record voor Viergever: gedeeld koploper in Europese duels

Record voor Viergever: gedeeld koploper in Europese duels

28 juli 2021 – Nick Viergever mocht kort voor het einde van de ontmoeting tussen PSV en Galatasaray een persoonlijk succesje vieren. De 31-jarige centrumverdediger kwam tien minuten voor tijd binnen de lijnen en speelde daarmee zijn 84ste wedstrijd in Europees verband. Daarmee is de bankzitter van de Eindhovenaren nu gedeeld Nederlands recordhouder. PSV won de wedstrijd in Turkije met 2-1.

Viergever heeft nog één optreden nodig om het record alleen op naam te krijgen. Momenteel deelt hij de bijzondere statistiek nog met twee landgenoten: Danny Blind en Willy van de Kerkhof speelden eveneens 84 Europese duels namens een Eredivisieploeg.  Danny Blind is de speler met de meeste Europese minuten achter zijn naam: de ex-verdediger van onder meer Ajax kwam tot 7.344 minuten, bijna 150 meer dan Viergever.

Het is een typische quizvraag waarop waarschijnlijk veel mensen het antwoord schuldig moeten blijven. Bij AZ, Ajax en PSV was Viergever echter lange tijd vaste waarde in het hart van de defensie. Met Ajax bereikte hij als basiskracht zelfs nog de finale van de Europa League, waarin Manchester United uiteindelijk met 2-0 te sterk was. Viergever speelde uiteindelijk drie interlands voor het Nederlands elftal.

Sinds vorig seizoen kijkt Viergever steeds vaker vanaf de zijkant toe. Hoewel hij vorig jaar nog een fase het vertrouwen kreeg van trainer Roger Schmidt, is hij nu gedaald in de pikorde. De linkspoot moet voorlopig Olivier Boscagli voor zich dulden in de pikorde. 

gerelateerd