Leeuwinnen walsen over China heen en treffen VS in kwartfinale

27 juli 2021, 15:48

Met zeer overtuigende cijfers hebben de Oranje Leeuwinnen zich tot groepswinnaar op de Olympische Spelen gekroond. Nadat Zambia met 3-10 werd weggespeeld en Brazilië nog wegkwam met een 3-3 gelijkspel, moest China er dinsdagmiddag ook aan geloven: 8-2. Vooral na rust ging het hard aan de kant van Oranje, zelfs invaller Vivianne Miedema scoorde nog twee keer. Als groepswinnaar wacht Nederland nu een kwartfinale tegen de Verenigde Staten, komende vrijdag.

De kans leek klein dat de Oranje Leeuwinnen al voor de finale zouden stuiten op de Verenigde Staten. De verwachting was dat Amerika eerste zou worden in de groep met Zweden, Australië en Nieuw-Zeeland, waardoor ze dan pas in de finale tegen de nummer 1 of 2 uit de groep van Oranje zouden komen. Maar omdat Zweden met niet mis te verstane cijfers Team USA versloeg (3-0) stevende de VS af op de tweede plaats. Die kwam er, want Zweden won ook de andere twee pouleduels.

Afhankelijk van het resultaat van Oranje tegen China zou de VS dan in de kwartfinale of in de halve finale de tegenstander zijn van het team van Wiegman. Als Nederland won en Brazilië geen al te ruime zege neerzette tegen Zambia, werd Oranje eerste en zou het direct spelen tegen de VS. Zou Oranje nog tweede eindigden in de eigen groep, bijvoorbeeld door een gelijkspel of nederlaag tegen China en winst van de Brazilianen, dan trof Oranje de VS pas in de halve finales, mochten ze zover komen.

Als de 3-1 nog niet de nekslag was voor China, dan was de 4-1 meteen na rust dat wel. Lieke Martens, die we nog niet heel veel hadden gezien, tekende met een kopbal voor het vierde doelpunt van Oranje. Martens deed dat op aangeven van Kika van Es, die net als Victoria Pelova en Renate Jansen (interland vijftig) in het veld waren gekomen bij het uitkomen van de kleedkamers. Zo kon bondscoach Wiegman na Miedema en de afwezige Stefanie van der Gragt opnieuw drie speelsters rust geven. Miedema kwam er na een uur spelen wel nog in, ze verving Daniëlle van de Donk. 

De 4-1 was inderdaad een rechtse die China niet meer te boven kwam. Oranje kreeg de bal iedere keer makkelijk terug na balverlies en stichtte als enig land gevaar. Hoe anders was dat in de eerste helft, toen China rondom de 1-1 nog aardige mogelijkheden had gehad om Nederland pijn te doen. Maar met de 4-1 was er geen vuiltje meer aan de lucht voor de Leeuwinnen, die in de loop van de tweede helft de score nog gingen uitbreiden.

Meer bleef China gespaard, in de laatste tien minuten slaagde Oranje er niet in om nogmaals te scoren. China zelf ook niet, dat de Olympische Spelen moest gaan verlaten als slechtste nummer drie. Oranje ging als groepshoofd door naar de kwartfinales, en ontmoet daarin de Verenigde Staten. Zijn die nu echt in mindere vorm en dus eindelijk te verslaan voor Nederland? Vrijdag om 13.00 uur gaan we zien of Oranje revanche kan halen voor de WK-finale van 2019.

Opstelling en beoordelingen Nederland*: Sari van Veenendaal 5, Lynn Wilms 5 (46. Kika van Es 7), Aniek Nouwen 6 (72. Anouk Dekker -), Merel van Dongen 6, Dominique Janssen 6.5, Jackie Groenen 6.5, Jill Roord 5.5 (46. Victoria Pelova 6), Daniëlle van de Donk 6.5 (62. Vivianne Miedema 7), Shanice van de Sanden 7 (46. Renate Jansen 6.5), Lineth Beerensteyn 8, Lieke Martens 7.5.

Woman of the match: Lineth Beerensteyn

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen