KNVB volgt UEFA: uitdoelpuntenregel verdwijnt in play-offs

KNVB volgt UEFA: uitdoelpuntenregel verdwijnt in play-offs

26 juli 2021 – In de Nederlandse play-offs zullen uitdoelpunten voortaan niet meer dubbel tellen. Het gaat daarbij om de wedstrijden om Europees voetbal en promotie/degradatie vanaf het seizoen 2021/2022. De KNVB volgt met die beslissing de richtlijnen van de UEFA.

Een maand geleden kwam de Europese voetbalbond namelijk al met het nieuws dat de regel ook op Europese toernooien niet meer van kracht is. Voorzitter Aleksander Ceferin gaf daarbij als toelichting dat de regel inmiddels een averechts effect had. Hij stelde dat thuisspelende teams - vooral in de eerste wedstrijd - juist niet durfden aan te vallen, uit angst om een uitdoelpunt te incasseren. Ook was de kritiek dat in het geval van een verlenging de uitploeg juist in het voordeel was.

Ook de KNVB gaat hier nu dus in mee. Vanaf komend seizoen zal bij een gelijke stand - ongeacht het aantal uitdoelpunten - altijd een verlenging van twee keer vijftien minuten volgen. Als dat niks oplevert, wordt de wedstrijd uiteraard beslist door strafschoppen. 

gerelateerd