Aanvallend onmachtig Feyenoord krijgt FC Drita niet op de knieën

22 juli 2021, 23:03   Bijgewerkt: 22 juli 2021, 23:09

Wat voor Arne Slot een feestelijke introductie als Feyenoord-coach had moeten zijn, liep door slechts een 0-0 gelijkspel in Pristina uit in een teleurstelling. Feyenoord was vanaf minuut een de sterkere ploeg, maar wist slechts weinig kansen af te dwingen. Guus Til was in de tweede helft nog heel dicht bij een treffer en raakte invaller Francesco Antonucci in blessuretijd de paal.

Nadat PSV gisteren met grote cijfers won van Galatasaray, beleefde Arne Slot vandaag zijn Europese vuurdoop met Feyenoord. In de tweede kwalificatieronde voor de Europa Conference League moesten de Rotterdammers het opnemen tegen FC Drita. Tegen de nummer twee van de Kosovaarse competitie, ongeveer vergelijkbaar met een FC Volendam, was Feyenoord de grote favoriet. Slot kon weer beschikken over Luis Sinisterra, die na een lichte blessure tegen Werder Bremen weer hersteld was, en de trainer van de Feyenoord startte verrassend met Naoufal Bannis in de spits. Bannis kreeg de voorkeur boven Robert Bozenik.

Na acht minuten was het de jonge spits die de eerste kans kreeg na een goede steekbal van Orkun Kökcü, maar hij stuitte op de Kosovaarse keeper. Feyenoord had vanaf het eerste fluitsignaal de wedstrijd in handen, maar had moeite om de ruimtes te vinden tegen een compact soekebd FC Drita. De aanval moest dan ook vaak gezocht worden door lange ballen richting voornamelijk de rechtervleugel te spelen. Hoewel deze passes vaak aankwamen, was het daarna vaak niet nauwkeurig genoeg. Na balverlies had Feyenoord de bal, door hoog druk te zetten, vaak al snel weer terug.

Mondjesmaat probeerden de Kosovaren ook richting het doel van Justin Bijlow te trekken, waarbij Marko Simonovski door een slechte aanname de grootste mogelijkheid om zeep hielp. Feyenoord bleef intussen de bovenliggende partij, maar was in een fase van 'walking-football' totaal niet in staat Drita ook maar enigszins te verrassen. De ploeg van Arne Slot schroefde na een krap halfuur spelen het tempo weer wat op, maar ook toen gaf het blauwe fort geen krimp. Het werd duidelijk dat er behoefte was aan een creatief brein, zoals Steven Berghuis dat was en Alireza Jahanbakhsh dat moet worden. In absentie hiervan zochten beide ploegen na een teleurstellende eerste helft de kleedkamers op met een 0-0 ruststand.

In de tweede helft vervielen beide ploegen al gauw weer in het spel van de eerste helft: Feyenoord had de teugels in handen, maar toonde weinig durf en creativiteit. Het enige speldenprikje stond lange tijd op naam van Bryan Linssen, die vanaf een meter of twintig rakelings naast het doel schoot. In minuut 65 bracht Arne Slot met Robert Bozenik vers aanvallend bloed, maar ook hij kon in eerste instantie geen potten breken. Bijna was het wel raak voor Guus Til, maar zelfs voor half open doel lukte het Feyenoord niet om de wedstrijd open te breken. Diep in blessuretijd belandde een poging van invaller Antonucci nog op de paal.

Zodoende bleef het 0-0, waardoor alles volgende week nog helemaal open ligt. De tegenstander in de volgende ronde is het Zwitserse FC  Luzern, waar oud-Feyenoorder Jordy Wehrmann nu op vaste basis speelt.

Opstellingen en beoordelingen*

Feyenoord: Justin Bijlow 6; Tyrell Malacia 5, Marcos Senesi 5, Leroy Fer 5, Marcus Holmgren Pedersen 4; Jens Toornstra 4,5, Guus Til 4,5, (81. Francesco Antonucci -), Orkun Kökcü 5; Luis Sinisterra 5,5, Naoufal Bannis 4,5 (65. Robert Bozenik 5), Bryan Linssen 4,5.

Man of the match: Justin Bijlow

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.