Lodeweges: "Uit data bleek dat Malen niet 90 minuten kon spelen"

Lodeweges: "Uit data bleek dat Malen niet 90 minuten kon spelen"

22 juli 2021 – Uit data bleek dat Donyell Malen niet langer kon spelen tegen Tsjechië. Dat zegt Dwigt Lodeweges, tijdens het mislukte EK de assistent van Frank de Boer. Op de vroege wissel van Malen tijdens de achtste finale kwam veel kritiek. De Boer gaf na het verloren duel met de Tsjechen al aan dat de koek op was bij Malen.

"'Die wissel had niet mogen plaatsvinden', hoor en lees je dan overal. Onze fysieke coach werkt met allerlei data en daaruit bleek dat hij geen negentig minuten zou aankunnen op dat moment", vertelt Lodeweges aan De Telegraaf. "Dus óf hij raakt later geblesseerd óf hij kan het niet meer aan. Wij wilden hem ook altijd gebruiken, want Malen is een topspeler. Frank neemt dan die beslissing als eindverantwoordelijke, al is het de verantwoordelijkheid van de hele staf."

Er ontstond hevige kritiek op de wissel, omdat Malen als enige voor diepgang zorgde. "Je draait het toch niet meer terug en ik heb ook geen zin meer om erover te praten", zegt Lodeweges. "Of de kritiek terecht was? Als je niet bereikt wat men voor ogen heeft, dan weet je wat er gebeurt. Zeker als dat gepaard gaat met een speelwijze die veel mensen niet prettig vinden in Nederland, terwijl 5-3-2 toch een héél behoorlijke speelwijze kan zijn. Dan weet je dat alles dubbel losgaat. Je droomt ergens van, hoopt erop, doet er alles aan, maar het lukt niet. Zoals het veel favoriete teams niet is gelukt overigens. Dan geldt 'een nieuw pad inslaan'. Zowel voor de KNVB als voor mijzelf."

gerelateerd