PSV sloopt Galatasaray dankzij hattrick Zahavi in CL

PSV sloopt Galatasaray dankzij hattrick Zahavi in CL

21 juli 2021 – PSV heeft woensdagavond een gemakkelijke avond beleefd tegen Galatasaray. Een blunder van Fernando Muslera hielp PSV al vroeg in het zadel, waarna de ploeg van Roger Schmidt de teugels in stevig in handen nam. Kort na rust stond er door goals van Eran Zahavi en Mario Götze reeds een 3-1 voorsprong op het scorebord, waarna Zahavi in de slotfase zijn hattrick completeerde en een nieuwe blunder van Muslera voor een 5-1 eindstand zorgde.

Na een matige oefencampagne die werd afgesloten met een goede 1-0 overwinning op PAOK Saloniki, stond voor PSV woensdagavond de eerste officiële wedstrijd op het programma. In de kwalificatie voor de Champions League trof de equipe van Roger Schmidt het Galatasaray van Fatih Terim, dat met onder andere een afgelasting van een oefenwedstrijd en coronabesmettingen een zeer chaotische voorbereiding kende. Wegens een vertrekwens maakten Donyell Malen en Denzel Dumfries geen deel uit van de selectie, terwijl aanwinsten Joël Drommel, André Ramalho en Phillipp Mwene in de basis startten.

Het enthousiaste Eindhovense publiek hoefde niet lang te wachten op het eerste doelpunt. Al na een luttele twee minuten ging de ervaren Muslera zwaar in de fout. Hij nam een terugspeelbal niet goed aan, waardoor de instormende Zahavi hem de bal af kon nemen en even later binnen kon schieten. Daarna bleef PSV in balbezit rustig zoeken naar de ruimtes, terwijl de ploeg van Roger Schmidt zonder bal de ruimtes klein maakte en Galatasaray fel afjoeg. De ploeg van Fatih Terim wist hier geen raad mee, en moest toezien hoe PSV enige dreiging toonde, maar door slechte passing lange tijd niet gevaarlijk werd.

Bij tijd en wijle lieten de Eindhovenaren mooie acties zijn, zoals verscheidene dribbels van Noni Madueke en een spectaculaire halve omhaal. Doordat de thuisploeg de wedstrijd had getemporiseerd en weinig verrassing toonde en Galatasaray zich bovendien op eigen helft terug liet zakken, was dit lange tijd echter het enige spektakel. Met zijn tweede doelpunt van de avond, verkregen na een prachtige omschakeling, bracht Zahavi hier echter weer verandering in. PSV leek zo af te gaan op een 2-0 ruststand, maar via een knappe kopgoal van Emre Kilinc werd de marge, overigens tegen de verhouding in, weer teruggebracht naar een goal.

Al vroeg in de tweede helft stelde Götze namens PSV weer orde op zaken. Nadat Zahavi met een geweldige voetbeweging iedereen bij Galatasaray op het verkeerde been zette, was het voor de Duitser een koud kunstje om de bal achter Muslera te schieten. De wedstrijd verviel daarna weer terug in het oude spelbeeld, waarbij de ploeg uit Eindhoven de overhand had en de bal rustig van voet tot voet liet gaan, maar buiten de doelpunten weinig kon creëren. Galatasaray begon iets hoger druk te zetten, maar dit had weinig effect. Ook in aanvallend opzicht kon de ploeg uit Istanbul weinig potten breken, waardoor Drommel nauwelijks wat te doen had.

Naarmate de slotfase naderde, werd de thuisploeg wel onnauwkeuriger, waardoor de dreiging afnam en de wedstrijd als een nachtkaars uit leek te gaan. Zahavi wist echter een met fortuin ontvangen bal eenvoudig binnen te schieten, waarmee hij zijn hattrick completeerde en de uitgangspositie voor PSV nog rianter maakte. Even later viel zelfs nog de 5-1, toen Mario Götze de bal op de schouder kreeg en Muslera de bal vervolgens zeer onfortuinlijk in eigen doel duwde. PSV lijkt na deze overwinning al met een been in de volgende ronde te staan, waarin Celtic of FC Midtjylland de tegenstander zal zijn.

Opstellingen en beoordelingen*

PSV: Joël Drommel 6,5; Philipp Max 7, Olivier Boscagli 6,5, André Ramalho 7, Phillipp Mwene 7; Ibrahim Sangaré 6,5, Marco van Ginkel 7 (62. Davy Pröpper 7); Yorbe Vertessen 6,5 (62. Cody Gakpo 6,5), Mario Götze 7 Noni Madueke 8 (76. Ryan Thomas -); Eran Zahavi 8,5 (90. Pablo Rosario -).

Man of the match: Eran Zahavi

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd