Leeuwinnen wanen zich in gevangenis: "Dit kan zo niet langer"

Leeuwinnen wanen zich in gevangenis: "Dit kan zo niet langer"

21 juli 2021 – Het Nederlands vrouwenteam is sterk aan het eerste groepsduel van de Olympische Spelen begonnen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman vernederde het Afrikaanse Zambia met dubbele cijfers: 3-10. Het is een fantastisch slot van de eerste dagen in Tokio, waar uiterst scherpe coronamaatregelen van kracht zijn. Wiegman is van mening dat de regels invloed hebben op haar selectie.

In Japan zijn alle voorwaarden gesteld voor een zo veilig mogelijk toernooi. "Wij leven in een hotel waarbij we achterin weg zijn gezet, wat echt niet goed is, vind ik", vertelt de kritische Wiegman. "We mogen niet in de openbare ruimtes, gaan door de personeelsingangen naar binnen, ergens in een souterrain. We mogen niet naar buiten, het is net een gevangenis", aldus de succescoach in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Wiegman hoopt spoedig op verandering. "Dit kan zo niet langer door, mijn meiden moeten echt even naar buiten. We zijn hier twee weken, weten dat we hartstikke voorzichtig moeten zijn. En natuurlijk houden we ons daaraan. Maar je kan niet zomaar mensen opsluiten voor twee weken. Dat kan gewoon niet. We willen niet besmet worden, gaan niet lopen shoppen of zo."

Zambia werd uiteindelijk met tien treffers verslagen. Dat had Wiegman voor een groot deel te danken aan Vivianne Miedema. De topscorer en sterspeelster was goed voor vier treffers.

gerelateerd