Weerstand tegen wedstrijden op zondagavond: "Schaamteloos"

14 juli 2021, 17:05

De aankondiging van de KNVB om komend seizoen zeventien Eredivisiewedstrijden op zondagavond plaats te laten vinden, heeft in korte tijd veel weerstand opgeroepen. Supporterscollectief Nederland sprak zich stevig uit, terwijl ook algemeen directeur Wouter Gudde zich namens FC Groningen liet horen. 

Het nieuws was nog geen uur bekend, of Supporterscollectief Nederland kwam al met een stevig weerwoord. "Dit is minachtig van de supporters", werd voorzitter Matthijs Keuning geciteerd [a,https://supporterscollectiefnederland.nl/voetballen-op-zondagavond-minachting-supporters/,_blank,op de website]. Hij verwees naar vorig seizoen, toen het idee om op zondagavond te spelen ook veel weerstand opriep en uiteindelijk grotendeels werd teruggedraaid. "Supporters hebben zich vorig jaar nog massaal uitgesproken tegen voetballen op zondagavond. Clubs gaan nu bewust in tegen die wens. Ze zeggen supporters belangrijk te vinden, maar laten hiermee het tegendeel zien."

Keuning ging verder: "Het besluit is extra schaamteloos, omdat het komt na een periode waarin veel van supporters is gevraagd. Veel clubs hadden niet meer bestaan als de supporters ze afgelopen periode niet hadden gered. Na een afgebroken seizoen, een jaar zonder stadionbezoek en een nieuw onzeker seizoen voor de boeg, hebben supporters opnieuw massaal seizoenkaarten gekocht. Dan kun je het niet maken om zo'n grote en gevoelige wijziging door te voeren."

Een deel van het bezwaar zit 'm in het feit dat jonge supporters de dag erna weer vroeg naar school moeten. "Clubs zouden kinderen en jongeren juist aan zich moeten binden, maar sluiten die groep hiermee uit. Dat brengt de toekomst van de clubs in gevaar. Supporters geven de clubs bestaansrecht, zijn cruciaal onderdeel van de voetbalbeleving en houden clubs ook financieel overeind."

FC Groningen

Niet alle clubs stonden klaarblijkelijk achter de beslissing van de Eredivisie CV. Ook op de website van FC Groningen werd al snel een statement afgekondigd. "Zondagavond is geen tijdstip waarop wij wedstrijden willen spelen", was directeur Wouter Gudde duidelijk. "Jeugd wordt hiermee uitgesloten om het stadion te bezoeken, net als mensen uit diverse sectoren die de volgende dag weer vroeg aan een nieuwe werkweek moeten beginnen."

"Ook voor supporters die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer kan het lastig zijn om op zondagavond het stadion te bezoeken", ging hij verder. "Dat moeten we als clubs niet willen. Daarbij is uit een enquête van Supporterscollectief Nederland gebleken dat het overgrote merendeel van de supporters tegen dit tijdslot is. FC Groningen hecht veel waarde om haar achterban de optimale voetbalbeleving te bieden."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen