Liverpool
0 – 0
Real Madrid

Scheidsrechtersbaas UEFA beschermt Makkelie en Kuipers

Scheidsrechtersbaas UEFA beschermt Makkelie en Kuipers

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

14 juli 2021 – Roberto Rosetti, scheidsrechtersbaas van de UEFA, heeft het woensdag opgenomen voor Danny Makkelie en Björn Kuipers. De Nederlandse arbiters gingen volgens sommigen de fout in tijdens respectievelijk de halve finale en de finale van het EK. Rosetti verdedigde echter de beslissingen van de twee Nederlanders.

De meest omstreden van de twee was Makkelie, die in de halve finale tussen Engeland en Denemarken een penalty gaf, waaruit Harry Kane de beslissende 2-1 maakte. Raheem Sterling leek op dat moment wel erg makkelijk naar de grond te gaan, maar volgens Rosetti was het een terechte strafschop. "Het was geen schandaal", stelde hij in een interview met The Guardian.

De scheidsrechtersbaas legde uit wat er gebeurde. "Makkelie zag dat de verdediger (Joakim Maehle, red.) niet de bal wilde spelen. Zijn rechterbeen maakte contact met dat van de Engelse speler (Sterling, red.). Dit werd door de VAR bevestigd: de verdediger heeft de bal niet geraakt. We kunnen natuurlijk discussiëren over de intensiteit van het contact, maar we willen dat de scheidsrechter altijd centraal staat in het nemen van de beslissing."

De kritiek op Kuipers na de finale tussen Italië en Engeland kwam vooral uit Engelse hoek. Het ging om een met geel bestrafte overtreding van Jorginho, wat volgens hen een rode kaart had moeten zijn. "Kuipers zag dat Jorginho de bal wilde spelen", zei Rosetti. "Je ziet dat zijn rechtervoet de bal raakt, daarna wegglijdt en daarna een seconde contact maakt met de Engelse speler (Jack Grealish, red.). De scheidsrechter heeft aan de VAR uitgelegd wat hij heeft gezien."

"Wat is de taak van de VAR?", ging hij verder. "Om te checken of de scheidsrechter het goed gezien heeft. Als zijn rechtervoet bijvoorbeeld niet de bal had geraakt, dan had de beslissing teruggedraaid kunnen worden." In dit geval gebeurde dat niet, wat volgens Rosetti betekende dat Kuipers het goed had gezien. 

Reacties

gerelateerd