Italië rekent met zege af met bizarre penalty-statistiek

12 juli 2021, 00:19   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Italië heeft zondagavond geschiedenis geschreven. De ploeg van Roberto Mancini won van Engeland na strafschoppen en heeft daarmee een unicum bereikt: nog nooit won er een ploeg op een EK twee strafschoppenseries op rij op één EK. Telkens als er een ploeg twee penaltyseries op rij had, dan werd de tweede keer verloren.

Het is een wet die al sinds 1996 gaande is, toen Engeland – het land dat met zes verliespartijen sowieso het vaakst verloor na pingels op EK's – eerst won van Spanje, maar verloor van Duitsland. Frankrijk overkwam dat toernooi hetzelfde na: na de zege op Nederland, verlooe het van Tsjechië. In 2002 gebeurde het Spanje bij de tweede reeks, in 2016 Polen na een eerdere zege in de eerste strafschoppenserie.

Ook op dit EK kwam de wetmatigheid tot de finale telkens om de hoek kijken: Zwitserland versloeg eerst Frankrijk, maar verloor vervolgens van Spanje. De ploeg van Luis Enrique ging op hun beurt onderuit tegen Italië, maar de Italianen rekenden op hun beurt eindelijk af met de vloek: Engeland werd in de finale na strafschoppen verslagen. 

Lees ook: Football's not coming home

Het is voor het eerst op een EK dat dit is gebeurd, op een WK gebeurde het overigens wel al een paar ker eerder. Kroatië versloeg in 2018 Denemarken en gastland Rusland en in 1990 won Argentinië in twee reeksen van Joegoslavië en Italië. Voor een EK was dit echter de eerste maal, waardoor Italië met deze zege een einde maakt een de enigszins bizarre penaltyreeks. 

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen