'KNVB zet Van Gaal op één na evaluatie over mislukt EK'

'KNVB zet Van Gaal op één na evaluatie over mislukt EK'

8 juli 2021 – De KNVB wil Louis van Gaal als opvolger van Frank de Boer. De bond heeft de 69-jarige keuzeheer op nummer één gezet, meldt het Algemeen Dagblad. Van Gaal is voor de KNVB de best mogelijke kandidaat. Dat is de conclusie van een interne evaluatie over het compleet mislukte Europees kampioenschap.

De evaluatie leverde ook een analyse en profielschets op voor de nieuwe bondscoach. Volgens het AD heeft de KNVB behoefte aan een ervaren baas die het Nederlands elftal naar het WK 2022 in Qatar leidt. Van Gaal wordt gezien als de best gekwalificeerde man. Oranje heeft op korte termijn een nieuwe bondscoach nodig, want in september staan de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijden tegen Noorwegen (uit), Montenegro (thuis) en Turkije (thuis) op het programma.

'In Zeist beseffen ze: de september-duels zijn geen klus voor een buitenlander die eerst tijd nodig heeft om nieuwe spelers en een nieuwe omgeving te leren kennen", schrijft het AD. 'Het is in eerste instantie geen klus voor coaches met een mooi cv als clubtrainer, maar nog zonder ervaring als bondscoach. En het is geen opdracht voor een coach op interim basis, iemand die kortstondig op de winkel past.'

De keuze voor Van Gaal is in meerdere opzichten opvallend. Toen de KNVB een opvolger zocht voor Ronald Koeman, vonden Eric Gudde en Nico-Jan Hoogma dat Oranje niet gebaat was bij dominante coach. Daarnaast is Van Gaal na zijn vertrek in 2016 bij Manchester United niet meer werkzaam geweest als coach. In het verleden was Van Gaal al twee keer eerder eindverantwoordelijke van het Nederlands elftal.

gerelateerd