Deense sprookje op treurige wijze ten einde na hoofdrol Makkelie

7 juli 2021, 23:37   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Engeland heeft zich ten koste van Denemarken geplaatst voor de EK-finale. Mikkel Damsgaard opende de score, Simon Kjaer maakte met wederom een eigen doelpunt gelijk en in de verlenging benutte Harry Kane de winnende strafschop, die werd gegeven door Danny Makkelie na licht contact. Zo komt het Deense sprookje nét voor de finale dan toch ten einde.

Na twee groepswedstrijden was Denemarken al dood en begraven en zelfs in het Deense kamp heerste berusting. Na het ongeval van teamgenoot Cristian Eriksen ging het relativeren van de verzamelde nul punten op de automatische piloot. Op dat moment waren er logischerwijs belangrijkere zaken dan voetbal, maar inmiddels zijn de Denen uitgegroeid tot de grote knuffelbeer van het Europese topvoetbal.

Typerend voor de Engelse honger naar een hoofdprijs is de plagende opmerking van Kasper Schmeichel voorafgaand aan het duel. ''Is het voetbal ooit thuis geweest dan?'' Zijn collega aan de overkant leek hier de eerste helft echter wel mee in zijn maag te zitten, want Jordan Pickford keepte een draak van een wedstrijd. Hij gaf tweemaal de bal zo aan de tegenstander, had de bal al een keer in alle vrijheid over de zijlijn gebonjourd en tot overmaat van ramp zag hij er ook niet best uit bij de openingstreffer.

Alle Engelse supporters hadden de armen al in de lucht, de halve liters bier al bij de buurman drie rijen verderop in de nek gesmeten en op social media al laten weten dat ze live getuige waren van de gelijkmaker, maar wonder boven wonder kreeg Sterling de bal er niet in. Een fenomenale redding van Kasper Schmeichel hield de voorsprong in tact, maar de verdedigers hadden hun doelman nog niet kunnen bedanken of de 1-1 lag alsnog in het netje.

Bukayo Saka kwam er namelijk door aan de rechterkant en trok de bal wederom voor richting Sterling. Gezien hij had aangetoond zich geen raad te weten met dit soort gigantische kansen, besloot aanvoerder Kjaer een handje te helpen. Met eigen doelpunt nummer elf (!) van dit toernooi, bracht hij de stand weer in evenwicht. De versnellingsbak van deze wedstrijd bleek zelfs nog een zesde versnelling te hebben, want in de tweede helft werd het tempo nog maar weer eens opgevoerd.

Later in de wedstrijd was het Engeland voor en Engeland na en de Denen kwamen er amper meer uit. Mede door scherp verdedigen en een uitstekende keeper werd een verlenging afgedwongen. Ook na de reguliere negentig minuten was Engeland de enige ploeg die aanspraak maakte op een doelpunt, maar telkens zat er wel weer een Deens been of een Deense hand tussen. Uiteindelijk nam Makkelie de hoofdrol op zich door in de verlenging een strafschop aan Engeland toe te kennen. Sterling ging redelijk makkelijk liggen in duel met Joakim Maehle, maar er was wel degelijk contact.

Even dacht Schmeichel de absolute held te worden door de pingel te stoppen, maar Kane benutte de strafschop in tweede instantie alsnog en schoot Engeland daarmee naar de EK-finale. Zondag om 21:00 staat dat duel met Italië op het programma. Het sprookje van Denemarken is ten einde gekomen, maar toch kan het terugkijken op een prachtig toernooi en dus ook met opgeheven hoofd terugkeren in eigen land.

Man of the Match: Kasper Schmeichel