Zéér pijnlijke statistieken voor Oranje: minder gelopen meters

Zéér pijnlijke statistieken voor Oranje: minder gelopen meters

28 juni 2021 – Het Nederlands elftal werd zondagavond uitgeschakeld in de achtste finales van het EK 2020. Tsjechië was niet alleen de betere en winnende ploeg, maar vermoedelijk ook de meest fitte ploeg. De spelers van bondscoach Jaroslav Šilhavý liepen gemiddeld een kilometer méér dan het elftal van Frank de Boer en dat was niet de enige pijnlijke statistiek. 

Daarbij moet worden aangetekend dat Oranje wel een deel van de wedstrijd met een man minder speelde, waardoor de teller bleef steken op 97,4 afgelegde kilometers in totaal voor Oranje. Dat staat in schril contrast met de afstanden die Tsjechië liep (109,5), maar ook wat België (107,6) liep tegen Portugal en wat het gemiddelde is tijdens dit eindtoernooi, berekende journalist Henk Mees. Ook wanneer je de tijd na de rode kaart van Matthijs de Ligt in afstand zou compenseren, liep Tsjechië gemiddeld nog steeds meer dan de Nederlanders op het veld.

Het waren niet de enige pijnlijke cijfers voor bondscoach De Boer. Door de rode kaart van De Ligt, is het Nederlands elftal de ploeg met de meeste rode kaarten op EK's ooit. Tsjechië, Joegoslavië, Frankrijk en Rusland deelden die eer met drie rode prenten (voor Oranje eerder Willem van Hanegem, Johan Neeskens en John Heitinga), maar na de actie van De Ligt is Nederland de twijfelachtige recordhouder.

Lees ook: Vroegtijdige uitschakeling op EK kost KNVB miljoenen euro's

Verder waren er ook nog heel pijnlijke individuele statistieken: Wijnaldum kwam in negentig minuten voetbal bijvoorbeeld tot slechts tien succesvolle passes, Maarten Stekelenburg zag slechts 32,4% van zijn passes bij een medespeler aankomen en Oranje kwam uiteindelijk tot welgeteld nul schoten op doel. Dat is de eerste keer voor Nederland sinds die statistieken bijgehouden worden.


[tweet,bartf/status/1409223961624317957

gerelateerd