De Boer geeft tekst en uitleg bij veelbesproken wissel

27 juni 2021, 20:58

Frank de Boer heeft tekst en uitleg gegeven bij de veelbesproken wissel die hij in de tweede helft doorvoerde. Na de rode kaart van Matthijs de Ligt besloot de bondscoach om Quincy Promes binnen de lijnen te brengen voor Donyell Malen. Die wissel pakte niet bepaald goed uit en leidde tijdens en na afloop van het duel met Tsjechië (0-2) tot een storm van kritiek.

"Iedereen had een heel andere route in zijn hoofd. Wat er misging? In het begin hadden we het moeilijk met hoe zij stonden. Na 5 à 7 minuten pakten we dat op en was er niks aan de hand, al resulteerde dat niet in grote kansen. Malen had er twee kunnen kunnen krijgen als Denzel Dumfries de bal wat rustiger had gegeven, dat was ook een honderd procent kans. Ik had het gevoel dat wij de beteren waren. Je weet dat je tegen zo'n stugge tegenstander top moet zijn en dat waren wij niet", aldus de bondscoach in een interview met de NOS.

De Boer is van mening dat Oranje tot de rode kaart van Matthijs de Ligt het betere van het spel had. "Ik denk dat wij de dominerende partij waren. Denzel haalde een paar keer de achterlijn en Van Aanholt ook, maar de laatste pass  was niet goed. Dat we meer willen creëren is duidelijk. Zij hadden een goede kopkans bij de eerste paal en dat was het eigenlijk. Ik had wel het gevoel dat we controle hadden. In zulke wedstrijden tegen zulke tegenstanders gaat het maar om één of twee momenten."

Na de rode kaart van De Ligt besloot De Boer om Malen eruit te halen en Quincy Promes binnen de lijnen te brengen. "Donyell is een speler die heel explosief is, zestig minuten in dit soort wedstrijden is op dit moment zijn taks. Mijn plan was om Weghorst voor hem in te brengen, maar op dat moment gingen we 4-4-1 spelen en hadden we een jongen nodig die langs de lijn op en neer kan gaan en verdedigend zijn mannetje staat."

Opstappen

Op de keuze van De Boer klinkt veel kritiek. "Vanaf de zijkant is het aaltijd makkelijk. We weten dat Donyell een fantastische speler s, maar na 60 à 70 minuten is de koek op", aldus de bondscoach, die ook een vraag over zijn toekomst als bondscoach kreeg. "Daar hoef ik nog geen antwoord op te geven, daar gaan we rustig over nadenken. Op dit moment hebben we een ongelooflijke kater, ook de spelers en fans. We hadden de fans graag wat willen geven, maar dat is niet gebeurd."

De Ligt

De Ligt, de schlemiel van de avond, had De Boer op het moment van zijn interview nog niet gesproken. "Als Donyell 'm maakt is er niks aan de hand en aan de andere kant gelijkt iemand uit, raakt de bal met de hand en staat de wereld op zijn kop. Dat doet hij niet expres, maar wordt hij wel op beoordeeld."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen