De Boer over (gemiste) strafschoppen: "Ik had te veel getraind"

27 juni 2021, 12:42

Het Nederlands elftal staat zondagavond tegenover Tsjechië in de achtste finales van het EK. Bondscoach Frank de Boer heeft met zijn ploeg getraind op strafschoppen en weet uit het verleden zelf in elk geval hoe het niet moet. In 2000 was hij de grote schlemiel in de halve finale tegen Italië, met in totaal drie gemiste strafschoppen, waarna het uiteindelijk misging. 

"Wij geloven erin dat je kunt trainen, dat je er in elk geval beter in kunt worden", vertelt de keuzeheer tegenover de Volkskrant over zijn visie op strafschoppen. Toch moet de hoeveelheid training ook niet doorslaan, weet de voormalig international, die daarmee terugblikt op de halve finale in 2000.

"Ik had te veel getraind. Ik nam 40 penalty's de dag ervoor. Links bovenin. Rechts bovenin. Toen had ik er een paar heel goed rechts onderin. Had ik maar gewoon één hoek gekozen, dan was ik niet gaan twijfelen. Want ik schoot hem altijd gewoon links in het zijnet, zo duidelijk mogelijk, met binnenkant wreef", reconstrueert de bondscoach, die de missers nog op zijn netvlies heeft staan.

Lees ook: Inside Oranje-info: Stekelenburg stopte meer pingels dan Krul

"Ik schoot de eerste in de andere hoek. Hij was goed genomen. Hij was in het zijnet gegaan. Doelman Toldo ging vroeg en had hem. Het was geen slap balletje. De tweede schoot ik hard door het midden, die was gewoon slecht", weet De Boer, die zijn lessen meeneemt. "Je kunt het best een soort ritueel hebben. Hup, dit ga ik doen. Bam bam. Daarvan ga ik niet afwijken. Gewoon, een moment van concentratie. Een onafhankelijke penaltynemer zijn, is het best. Dat zijn de specialisten, maar die heb je niet zoveel."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen