Kwartfinalist Italië knokt zich na verlenging langs taai Oostenrijk

26 juni 2021, 23:38   Bijgewerkt: 27 juni 2021, 00:16

In een bloedstollende verlenging heeft Italië een ticket voor de kwartfinale van het EK in de wacht gesleept. Na negentig minuten voetballen stond het nog altijd 0-0 op Wembley, het dappere Oostenrijk had vooral na rust eenvoudig stand gehouden en verdiende deze verlenging dan ook zeker. Maar daarin ging het al snel mis voor Oostenrijk, invallers Federico Chiesa en Matteo Pessina schoten Italië naar 2-0. Sasa Kalajdzic deed nog wat terug, maar Italië doorstond de zeer spannende laatste minuten zonder slag of stoot: 2-1.

In de groepsfase had Italië flitsend voetbal laten zien, waardoor velen het team van bondscoach Robert Mancini als een van de grote favorieten voor de eindzege zien. Om de finale te halen, was echter resultaat nodig in plaats van mooi voetbal en dus pakte Italië het deze zaterdagavond in Londen wat voorzichtiger aan. Mancini koos opnieuw voor Marco Verratti op het middenveld, dat ten koste ging van de iets aanvallender ingestelde Manuel Locatelli. 

Of die wissel nu het verschil maakte in de eerste helft qua veldspel was moeilijk te zeggen, maar het was wel duidelijk dat Italië geduldiger speelde in plaats van attractief en erg aanvallend. Tegenstander Oostenrijk gaf daarbij weinig ruimte weg, het hield veel spelers achterin om Italië zo ver mogelijk van het doel te houden. Zelf creëerden de Oostenrijkers helemaal weinig, op een schot van Marko Arnautovic na.

Oostenrijk overleefde de eerste helft dus zonder echt gebibberd te hebben en hoopte de resterende 45 minuten natuurlijk ook zo door te komen. Dat kwam uit, want Italië viel heel erg tegen in de tweede helft. Het stichtte nauwelijks gevaar, was slordig en riep het onheil eigenlijk over zichzelf af. Oostenrijk voelde dat aan, werd brutaler en kon al snel de bovenliggende partij worden genoemd. Hoewel het balbezit misschien wel in evenwicht was, deed Oostenrijk betere dingen met de bal.

Bijvoorbeeld: een doelpunt maken. Dat lukte Oostenrijk halverwege de tweede helft, via Marko Arnautovic. Nadat David Alaba, die tien minuten eerder een vrije trap net over had geschoten, een kopduel won, knikte Arnautovic raak via de lat. Een feest barstte los in het Oostenrijkse kamp, ware het niet dat de VAR het doelpunt nog moest goedkeuren. Assistent-VAR Pol van Boekel was een van de heren die ernaar moest kijken en samen kwamen ze tot het oordeel dat het buitenspel van Arnautovic was. Geen goal, en dus nog altijd 0-0.

Waar er 95 minuten lang dus niet was gescoord in de reguliere speeltijd door Oostenrijk en Italië, viel er in de verlenging na vijf minuten al een goal. Invaller Federico Chiesa verloste alles en iedereen van de hatelijke 0-0 door na een knappe aanname met de borst raak te pegelen in de lange hoek: 1-0. Het doelpunt gaf Italië een boost, want nog voor het einde van de eerste verlenging lag de 2-0 er ook in. Eerst hield Bachmann Lorenzo Insigne met een vrije trap nog van een goal af, maar het schot van invaller Matteo Pessina was hem te machtig. 

Het duel leek beslist, maar niets was minder waar. Oostenrijk gaf niet op en bezorgde Italië nog een paar angstige minuten. Vijf minuten voor tijd kopte invaller Kalajdzic namelijk raak uit een corner, waarmee de spanning weer helemaal terug was. Eerder had Gianluigi Donnarumma al een schot uit de hoek getikt, een teken dat Oostenrijk niet de koppen liet hangen. Italië doorstond de Oostenrijkse druk echter zonder kunst en vliegwerk en voorkwam penalty's en een mogelijke vroege uitschakeling. In de kwartfinale treft het België of Portugal.

Man of the Match: Leonardo Spinazzola

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen