Dolberg schittert: Oranje kent mogelijke opponent in kwartfinale

26 juni 2021, 20:01   Bijgewerkt: 26 juni 2021, 20:07

Het EK van Denemarken begint zoetjes aan mythische vormen aan te nemen. Na een zindere ontknoping op de laatste speeldag van de groepsfase, waarin Denemarken zich maar nét plaatste voor de achtste finales, werd zaterdagavond in de Johan Cruijff Arena namelijk op overtuigende wijze Wales aan de kant gezet (0-4). In de kwartfinale is Oranje mogelijk de tegenstander.

De Denen begonnen wat stroef, maar plaatsten zich ten koste van Wales uiteindelijk overtuigend voor de kwartfinales. Oud-Ajacied Kasper Dolberg liet zien zich nog altijd thuis te voelen in Amsterdam: hij was met twee treffers de onbetwiste man van de wedstrijd. De eveneens sterk spelende Joakim Maehle zorgde in extremis vervolgens voor de kers op de taart, waarna ook Martin Braithwaite nog een duit in het zakje deed.

Dat Denemarken de achtste finale überhaupt had weten te bereiken mocht een klein wonder heten. De Europees kampioen van 1992 kende een zeer turbulente groepsfase, waarover al veel is gezegd en geschreven, en plaatste zich met slechts drie punten wonderbaarlijk genoeg als nummer twee van Groep B, ruimschoots achter België.

Tot teleurstelling van de Welshman bleek dat moment van Bale het meest dreigende moment van de ploeg, waardoor Denemarken na een minuut of twintig wat meer kleur op de wangen kreeg. Wales was even uitgeraasd, en Denemarken kreeg drie hoekschoppen in korte tijd. Helemaal in de wedstrijd kwamen de Scandinaviërs echter pas enkele minuten later, toen Dolberg liet zien de weg in Amsterdam nog wel te weten. Hij werd aangespeeld na een prima opbouw van achteruit, dribbelde kort naar binnen en mikte de bal vervolgens heerlijk in de verre hoek: 0-1. Die goal gaf de ploeg van Kasper Hjulmand het heft in handen, want in het vervolg van de eerste helft was het slechts Denemarken wat de klok sloeg. Zo was Dolberg met een weergaloze voetbeweging dichtbij de 0-2 en kreeg ook Joakim Maehle nog een behoorlijke schietkans.

Dolberg

Direct bij het ingaan van de tweede helft liet Denemarken zien de moeizame toernooistart definitief van zich af te willen voetballen. Dat deed het opnieuw aan de hand van Dolberg, die in de basis mocht beginnen omdat Yussuf Poulsen geblesseerd. De spits van OGC Nice greep zijn kans met beide handen aan en scoorde kort na rust zijn tweede. Ditmaal kreeg hij daarbij wat hulp van Wales, want hoewel de Deense aanval die aan de goal vooraf ging uitstekend was, was het jongeling Neco Williams die Dolberg onbedoeld van een assist voorzag. De koele aanvaller hoefde niet na te denken en knalde prompt de 0-2 tegen de touwen.

Het was het ideale scenario voor Denemarken, dat nu het initiatief bij Wales neer kon leggen en zelf alleen nog maar geconcentreerd het laatste fluitsignaal hoefde te bereiken. Dat ging lange tijd zonder al te veel problemen, doordat Wales nauwelijks opportunisme in haar spel legde en de Deense bondscoach Hjulmand met enkele wissels de vaart flink uit het duel haalde.

Daarmee leek het duel wel gespeeld, maar er zat nog wat venijn in de staart. Kort na de 0-3 pakte Harry Wilson met een tackle uit frustratie een domme rode kaart, waarna Denemarken nog een keer het gas intrapte. Barcelona-spits Braithwaite, nog wachtend op zijn eerste toernooitreffer, schoot in de absolute slotfase raak. Hij werd in eerste instantie teruggefloten wegens buitenspel, maar na lang beraad van de VAR werd besloten zijn treffer toch goed te keuren: 0-4.

Zo bereikte Denemarken met volle overtuiging de kwartfinale, waarin het dus mogelijk het Nederlands elftal treft. Oranje kan haar borst daarvoor vast natmaken: de Denen zijn los.

Man of the match: Kasper Dolberg

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen