Vd Ende haalt uit naar UEFA: "Leven nog in het stenen tijdperk"

Vd Ende haalt uit naar UEFA: "Leven nog in het stenen tijdperk"

24 juni 2021 – Dat Nederland de knock-outfase van het EK heeft bereikt, is niet voor iedereen goed nieuws. Danny Makkelie en Björn Kuipers hopen allebei de finale van het toernooi te mogen fluiten, maar moeten er rekening mee houden dat hun kansen door de goede prestaties van Oranje afnemen. Voormalig scheidsrechter Mario van der Ende snapt niets van die 'politieke beslissingen' van de UEFA.

"Zoals op een EK of WK de beste ploegen in de finale staan, zou dit ook voor scheidsrechters moeten gelden", stelde Van der Ende in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Je hoort mij niet zeggen dat Makkelie en Kuipers tot dusver de allerbeste scheidsrechters op dit EK zijn - in mijn ogen zijn dit namelijk Antonio Mateu Lahoz en Felix Brych - maar ze behoren zeker tot de kopgroep. Dan zou het raar zijn als ze straks, wanneer Oranje ver komt, naar huis worden gestuurd."

"Toch zal het wel zo gaan", weet Van der Ende. "En dat is tekenend voor het mammoet-denken van de UEFA. Ze leven nog in het stenen tijdperk." Zelf weet de voormalig arbiter waar hij over praat. Hij floot op de eindtoernooien van 1994, 1996 en 1998, maar moest steeds vroegtijdig naar huis, omdat Oranje ver kwam. Ook Makkelie en Kuipers lopen dat risico.

"Eigenlijk zou het in het voetbal net zo moeten zijn als in het ijshockey", vindt Van der Ende. "De ijshockeyfinale Amerika - Canada op de Olympische Spelen van 2000 werd geleid door drie Canadese arbiters. Dat verliep prima. Ik zou niet weten waarom een Nederlandse scheidsrechter niet de EK-finale zou kunnen fluiten. Een scheidsrechter hoort daar neutraal in te staan."

gerelateerd