Wijnaldum weet nog niet of hij van het veld stapt bij racisme

24 juni 2021, 11:57

Het Nederlands elftal speelt zondag de achtste finale van het EK in Hongarije, waar vorige week een wet is aangenomen waardoor het verboden wordt om homoseksualiteit en verandering van sekse te promoten onder jongeren tot achttien jaar. De spelers van Oranje maken tegen Tsjechië een statement tegen de omstreden wet door Georginio Wijnaldum een aanvoerdersband met de tekst 'OneLove' te laten dragen.

"We willen laten zien dat we iedereen steunen en dat iedereen erbij hoort", legt Wijnaldum in gesprek met de NOS uit waarom hij de aanvoerdersband zal dragen. "Naar voetballers wordt geluisterd, omdat ze een hoger podium hebben in de samenleving. We kennen de situatie in Hongarije. Aan de ene kant is het jammer dat er alleen geluisterd wordt naar mensen op een podium. Waarom wordt er niet geluisterd naar mensen die er echt toe doen, de homo's in dit geval."

De aanvoerder van het Nederlands elftal hoopt dat het publiek dat aanwezig zal zijn in de Puskás Arená zich zal gedragen en Oranje niet te maken krijgt met racisme. Eind 2019 gaf Wijnaldum aan dat hij van het veld zou stappen als hij geconfronteerd wordt met racisme. Nu denkt hij daar wat anders over. "De UEFA moet de spelers beschermen. die beslissing moet niet bij de spelers komen te liggen", zegt hij. "De UEFA moet leidend zijn en spelers beschermen. Ik dacht eerst anders en dacht dat ik van het veld zou lopen. Daar ben ik anders over gaan denken. Maar het ligt aan de situatie. Wellicht denk ik er tijdens de wedstrijd anders over."

In gesprek met het Algemeen Dagblad legt Wijnaldum uit waarom hij mogelijk niet van het veld zal stappen als hij racistisch wordt bejegend. "Ik ben ook tot de conclusie gekomen dat geluiden vanaf de tribune gebruikt kunnen worden. Stel de mensen daar denken: Oranje is beter, laten we ze racistisch bejegenen, dan stappen ze van het veld en verliezen zij de wedstrijd."

Wijnaldum wordt niet de eerste speler dit EK die met een speciale aanvoerdersband speelt. Manuel Neuer, de doelman van Duitsland, gaf eerder het goede voorbeeld. "Ik ben blij dat we niet alleen staan, dat andere landen ook iets doen", besluit Wijnaldum.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen