Malen of Weghorst? Van Hooijdonk heeft duidelijke voorkeur

24 juni 2021, 10:59

Frank de Boer kiest in de achtste finale tegen Tsjechië waarschijnlijk grotendeels voor de ploeg die in de eerste wedstrijden tegen Oekraïne en Oostenrijk in actiee kwam. Voorin maakt de bondscoach mogelijk wel een andere keuze, daar Donyell Malen als invaller tegen Oostenrijk en basisspeler tegen Noord-Macedonië een goede beurt maakte. Als Pierre van Hooijdonk op de stoel van De Boer zou zitten, dan zou hij het wel weten.

"Als Oranje iets wil bereiken op dit EK, dan moet De Boer met Malen in de basis spelen tegen de zwaardere tegenstanders. Dat is de enige manier waarop dit Nederlands elftal kans maakt om Europees kampioen te worden", zegt Van Hooijdonk in een interview in De Telegraaf. "Weghorst is een geweldige doelpuntenmaker, maar hij is niet erg snel. Terwijl Depay een speler is die altijd in de bal komt. Daarom heb je naast Depay een snelle speler nodig, die diepte in het spel brengt. Weghorst kon in die eerste wedstrijden zelden of nooit worden weggestoken, terwijl je dat bij Malen direct meerdere keren zag tegen Noord-Macedonië."

Volgens Van Hooijdonk moet De Boer kiezen voor de speler waarbij Memphis het beste tot zijn recht komt. "Dit elftal speelt niet in dienst van Weghorst, maar in dienst van Depay. Dat snap ik heel goed, want Depay heeft de afgelopen jaren natuurlijk ook veel laten zien. Je ziet dat Depay in combinatie met Malen beter tot zijn recht komt. Als je Weghorst echt zou willen benutten, zou je ook anders moeten spelen, met meer voeding van de flanken. Ik vind niet dat Weghorst het slecht heeft gedaan in de EK-wedstrijden tot nu toe. Hij heeft goed meegedraaid. Maar om kans te hebben tegen sterkere tegenstanders heeft Oranje nu behoefte aan snelheid voorin."

Ook Kees Kist zou Malen de voorkeur geven boven Weghorst. "De snelheid van Malen is onmisbaar voor het Nederlands elftal. Snelheid is een wapen, dat zie je bijvoorbeeld ook aan Kylian Mbappé. En met Weghorst en zonder vleugelspelers heeft Oranje weinig snelheid voorin. Door de snelheid en dynamiek van Malen wordt het Nederlands elftal onvoorspelbaarder. Als je Weghorst tot zijn recht wil laten komen, dan zou je eigenlijk ook geen 5-3-2 maar 4-3-3 moeten spelen, waardoor hij voorzetten van de zijkant krijgt. Ook al is Weghorst geen geweldige kopper, toch zou hij het restant van het EK heel goed kunnen fungeren als pinchhitter."

Een andere voormalig spits, Roy Makaay, merkt dat Memphis en Malen een klik hebben. "Malen en Depay voelen elkaar beter aan. Hoewel ze het allebei weleens willen overdrijven in het doorcombineren. Vergeet niet dat Donyell pas 22 is. Hij is nu misschien iets minder meedogenloos, maar dat kan hij zeker wel ontwikkelen. Zijn zelfanalyse afgelopen seizoen dat hij te veel grote kansen miste, vind ik positief. Het betekent dat hij daarmee bezig is."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen