Meerderheid Tweede Kamer wil boycot bij kwartfinale in Baku

Meerderheid Tweede Kamer wil boycot bij kwartfinale in Baku

23 juni 2021 – Als Oranje de kwartfinale van het EK haalt, is er geen delegatie van de regering bij het duel aanwezig. Daarvoor werd woensdag althans gestemd door een meerderheid in de Tweede Kamer. Het demissionaire kabinet heeft nog niet gereageerd op de aangenomen motie.

Dat meldde De Telegraaf woensdagmiddag, nadat de ChristenUnie en GroenLinks een dag eerder een motie indienden om de wedstrijd te boycotten. De partijen vonden het ongepast wanneer de regering een wedstrijd in Azerbeidzjan zou bezoeken, omdat het land na de oorlog in Nagorno-Karabach vorig jaar nog enkele honderden Armeense militairen vasthoudt, wat in strijd is met het oorlogsrecht. 

Of de koning en ministers de wedstrijd inderdaad boycotten, is nog niet zeker. Demissionair premier Mark Rutte liet dinsdag al weten er later op terug te komen. Sowieso is nog de vraag of Oranje de kwartfinale überhaupt haalt; eerst speelt het nog de achtste finale in Boedapest. Ook daar zal geen regeringsdelegatie aanwezig zijn, al heeft dit niets met een boycot te maken. "Het was gewoon niet gepland", lichtte Rutte toe. 

Lees ook: Regering niet naar Boedapest, oproep tot boycot van kwartfinale

gerelateerd