UEFA reageert op verbod: 'Symbool van onze kernwaarden'

UEFA reageert op verbod: 'Symbool van onze kernwaarden'

23 juni 2021 – De UEFA verbood het om de Allianz Arena te laten verlichten in de kleuren van de regenboog, maar de Europese voetbalbond komt nu met een statement: de weigering heeft niets te maken met politieke zaken.

'Vandaag is de UEFA trots om de kleuren van de regenboog te dragen. Het is een symbool dat onze kernwaarden belichaamt en alles waarin we geloven duidelijk naar voren brengt, een meer rechtvaardige en egalitaire samenleving, tolerant voor iedereen, ongeacht hun achtergrond, geloof of geslacht', aldus de voetbalbond.

Dat de UEFA de gekleurde Allianz Arena verbood, heeft volgens de bond niets met politieke issues te maken. 'Integendeel, het verzoek zelf was politiek, gekoppeld aan de aanwezigheid van het Hongaarse voetbalelftal in het stadion voor de wedstrijd van vanavond met Duitsland. Voor de UEFA is de regenboog geen politiek symbool, maar een teken van onze vastberaden inzet voor een meer diverse en inclusieve samenleving.'

Het UEFA-verbod lokte in heel Europa reacties uit. Zo zal Oranje-aanvoerder Georginio Wijnaldum zondag met een OneLove-aanvoerdersband spelen en worden diverse locaties in Duitsland verlicht met de regenboogkleuren. Inmiddels heeft ook de Ziggo Dome laten weten mee te doen aan deze actie.

gerelateerd