Frank de Boer-index: vastigheid betaalt zich uit met perfecte score

21 juni 2021, 20:07   Bijgewerkt: 21 juni 2021, 20:28

Bondscoach Frank de Boer is er na een ijzersterke groepsfase in geslaagd het negatieve sentiment rond het Nederlands elftal volledig te keren. Oranje sloot de poulefase af met negen punten en begint met die perfecte score op zak aan de voorbereiding op de achtste finale. Hoe deed De Boer het in zijn derde interland op een eindronde? FCUpdate.nl maakt de balans op over de rol van de oefenmeester tijdens het EK.

Voor De Boer was er richting de ontmoeting met Noord-Macedonië weinig reden tot stress of hoofdbrekens. Zijn ploeg plaatste zich na de eerste twee pouleduels al voor de achtste finales en kon het slotduel van de groepsfase daardoor gebruiken als een veredeld oefenduel. De Boer koos er echter niet voor om een groot deel van zijn vaste basiself te passeren. De Boer legde het uit als het behouden van ritme: daardoor besloot hij slechts twee wijzigingen door te voeren.

Lees ook: Vijf conclusies na Noord-Macedonië - Nederland

De vastigheid, aangevuld met vers bloed van Donyell Malen en Ryan Gravenberch, zorgde ervoor dat het Nederlands elftal nog wat extra ingespeeld kon raken en kon wennen aan het gekozen 5-3-2-systeem. Vooral het inpassen van Malen gaf Oranje meer opties. Met zijn diepgang en pure snelheid zorgde hij regelmatig voor openingen in de gestuukte achterhoede van de opponent. Juist dat is interessant voor duels met grotere tegenstanders: tegen aanvallend ingestelde ploegen zal er voor Malen nóg meer ruimte liggen.

Ook bereidde De Boer zijn ploeg na rust voor op een mogelijk noodscenario in de knock-outfase. Als het Nederlands elftal in die duels moet jagen op een treffer, kan het schakelen naar het 4-3-3-systeem tot de mogelijkheden behoren. In de rust koos hij ervoor om Denzel Dumfries en Stefan de Vrij te vervangen voor Steven Berghuis en Jurriën Timber.

Later in de tweede helft besloot hij ook Wout Weghorst, Quincy Promes en debutant Cody Gakpo speeltijd te gunnen als invallers. Het trio ging samen met mede-invaller Berghuis hard op zoek naar meer goals, maar de scherpte ontbrak. Het bieden van speelkansen in de laatste groepsfase zal er wel aan bijdragen om juist aan die scherpte te schaven. Grote kans dat Oranje die invallers namelijk nodig heeft op het moment dat het er straks écht om draait.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen