Oostenrijk sterker dan Oekraïne, Oranje baalt van een winnaar

21 juni 2021, 19:59   Bijgewerkt: 21 juni 2021, 20:16

Met een 0-1 overwinning op Oekraïne heeft Oostenrijk zich voor de eerste keer voor de knockout-ronde van het EK geplaatst. Tegen de slecht verdedigende Oekraïners kreeg de ploeg van Franco Foda vele kansen, maar het doelpunt van Christoph Baumgartner bleef de enige treffer (0-1). Oekraïne probeerde het nog wel, maar creëerde helemaal niets, waardoor de Oost-Europeanen kwalificatie niet meer in eigen hand hebben. Met het oog op de meest gunstige tegenstander voor Oranje, was een remise beter geweest.

Naast de wedstrijd Nederland - Noord-Macedonië stond in poule B ook Oekraïne - Oostenrijk op het programma. Beide ploegen hadden na twee wedstrijden drie punten behaald en moesten in een directe confrontatie bepalen wie achter Nederland eveneens rechtstreekse kwalificatie af zou dwingen. Omdat beide ploegen met een gelijkspel een grote kans hadden op de volgende ronde, opperden velen reeds de mogelijkheid van een 'salonremise'. Dit zou positief zijn voor Nederland, omdat de kans om nummer drie van de poule des doods te treffen in de achtste finale dan kleiner zou zijn.

Na een minuut of tien besloot de ploeg van Franco Foda, die in eigen land onder vuur ligt door zijn verdedigende spelopvatting, het iets rustiger aan te doen. Het aanvallende tempo zakte iets terug, maar door veel verdedigende fouten aan de kant van Zbirna bleef de dreiging van de bezoekers aanwezig. Rond de twintigste minuut kwamen de Oostenrijkers dan ook verdiend op voorsprong na een goed doelpunt van Baumgartner. Even eerder had hij een harde kopstoot ontvangen, maar hier was de aanvallende middenvelder van Hoffenheim zeer attent door zijn been goed uit te steken bij een corner van David Alaba.

Terwijl Oostenrijk daarna het spel aan Oekraïne liet, bleef de jonge doelpuntenmaker last houden van zijn hoofd, en uiteindelijk moest hij zich na een dik halfuur laten vervangen door Alessandro Schöpf. Net daarvoor leek Andriy Yarmolenko na een matige redding van Daniel Buchmann de gelijkmaker voor het intikken te hebben, maar hij liet de enige Oekraïense mogelijkheid van de eerste helft onbenut. Omdat zijn ploeg op het middenveld en in de verdediging fout op fout bleef stapelen, bleef een counterend Oostenrijk veel sterker. De afronding was echter ondermaats; van de dertien schoten die afgevuurd werden op Heorhiy Buschcan, gingen er slechts drie tussen de palen.

De keeper van Dynamo Kiev zag hoe het spel zich in de beginfase van de tweede helft voornamelijk afspeelde op de andere zijde van het veld. Oekraïne rukte steeds verder op en vond gemakkelijk de ruimte achter de backs van Oostenrijk, maar de eindpass was nog niet nauwkeurig genoeg. De volgende fase was weer voor de Burschen, waarmee het spelbeeld in langzame golfbewegingen op en neer ging. De grootste kans stond lang op naam van Stefan Lainer, maar niet voor zijn eigen, dominante, ploeg: met een moeilijke kopbal op zijn eigen keeper bracht hij Oekraïne bijna volledig terug in de wedstrijd.

Naarmate de tweede helft vorderde, begon Oostenrijk toch meer achteruit te lopen, maar door defensieve wissels (Stefan Ilsanker voor Konrad Laimer) en nul creativiteit aan Oekraïense zijde bleef de ploeg zeer gemakkelijk op de been. In aanvallend opzicht probeerden de bezoekers het soms nog wel, maar ook zij kregen weinig voor elkaar. Zo was het niveau in de tweede helft laag, maar vergoedde de spanning een hoop. Uiteindelijk ging de wedstrijd als een nachtkaars uit, waardoor Oostenrijk voor de eerste keer in de historie de volgende ronde van het EK bereikt. Oekraïne moet ondertussen plaatsnemen in de wachtkamer, en heeft slechts een kleine kans om tot de beste nummers drie te behoren.

Man of the match: Cristoph Baumgartner