Vijf conclusies Oranje: Malen maakt het waar en 4-3-3?

21 juni 2021, 19:57   Bijgewerkt: 21 juni 2021, 20:20

Het Nederlands elftal heeft de groepsfase perfect afgesloten. Noord-Macedonië werd maandagavond in de Johan Cruijff Arena met 0-3 aan de kant geschoven. Voor het Nederlands elftal kon daardoor al snel het vizier op de achtste finale. Voor het zover is, maakt FCUpdate.nl eerst nog de balans op met vijf conclusies over het laatste duel in Amsterdam op dit EK. 

{image[348761][right-half][]}Snelheid Malen ook vanaf de start een wapen

Het is dat het Nederlands elftal twee keer onzorgvuldig was in de eindpass, anders had Donyell Malen al binnen tien minuten een doelpunt en een assist achter zijn naam kunnen hebben. De pijlsnelle aanvaller werd tijdens de eerste twee groepsduels ingezet als joker, maar mocht tegen Noord-Macedonië eindelijk aan de aftrap verschijnen. Dat betaalde zich uiteindelijk al snel uit nadat hij in de diepte werd gestuurd en Memphis Depay de openingsgoal gunde. Zonder twijfel wordt het een nationale discussie wie er moet starten: hij of Weghorst.

Defensief nog altijd kwetsbaar

Enkele centimeters behoedde het Nederlands elftal vroeg in de wedstrijd voor een beschamende achterstand tegen het nietige Noord-Macedonië. Ivan Trickovski werd in de diepte gelanceerd, maar werd nadat hij het doel had gevonden teruggevlagd wegens buitenspel. Noord-Macedonië was een paar minuten later met een schot op de paal opnieuw dicht bij een treffer. Ook tegen Oekraïne had het Nederlands elftal de zaken achterin niet altijd even goed op orde. Dat zal tot zorgen leiden bij De Boer, die bij de tweede goal van Noord-Macedonië minder zorgde hoefde te hebben: dat was wel duidelijk buitenspel.

Uitgespeeld is niet uitgerangeerd

Supporters die naar het stadion kwamen in de vrees dat zij een oersaaie wedstrijd voorgeschoteld zouden krijgen, zullen uiteindelijk alsnog met een glimlach in de auto stappen. Hoewel Oranje al zeker is van een plek in de achtste finale en het uitgeschakelde Noord-Macedonië al nergens meer om speelde, probeerden beide ploegen er een wedstrijd van te maken. Vooral Noord-Macedonië wilde legende Goran Pandev (37) een fraai afscheid geven en voetbalden nog alleraardigst naar voren. Wel was de teamdiscipline en restverdediging ver te zoeken bij de opponent van Oranje, die bij tid en wijle keihard voor de dag kwam. 

{image[348759][left-half][]}Memphis bewijst 4-3-3-voorkeur

Als het aan Memphis ligt, schakelt het Nederlands elftal nog dit toernooi naar het vertrouwde 4-3-3-systeem. Hoewel de aanvaller zich volledig achter het huidige speelplan schaart, bewees de tweede helft waarom het 'oude' systeem zo geliefd is. De Wijnaldum-Memphis-combinatie werd namelijk eindelijk weer zichtbaar. Het was de spits die over links doorbrak en zijn maatje in stelling bracht, terwijl Wijnaldum eveneens profiteerde van een rebound na een schot van Memphis. Vooral Ronald Koeman zal het met enige pijn hebben bekeken: juist de combinatie Gini-Memphis had hij komend seizoen dolgraag tot zijn beschikking gehad bij Oranje. 

Gretige, maar slordige invallers

Bondscoach De Boer besloot na rust een kans te geven aan Steven Berghuis, Jurriën Timber, Wout Weghorst, Quincy Promes en debutant Cody Gakpo. Het vijftal wist indruk te maken in hun invalbeurt door tot de laatste minuut op meer treffers te blijven jagen. Het zal De Boer tevreden stemmen. Toch moeten de invallers ook kritisch zijn: als zij een stuk minder slordig waren geweest, had Oranje misschien wel met 0-6 kunnen winnen. Vooral Promes en Weghorst haddden gevaarlijker kunnen worden. 

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen