Slechts 2 Oranje-basisklanten ooit jonger op EK dan Gravenberch

21 juni 2021, 17:12   Bijgewerkt: 21 juni 2021, 17:17

Ryan Gravenberch maakt maandagavond zijn basisdebuut voor het Nederlands elftal op het EK. De negentienjarige middenvelder van Ajax krijgt in zijn zevende interland de voorkeur boven Marten de Roon, die buiten de wedstrijdselectie is gevallen. De middenvelder van Atalanta wordt gespaard omdat hij op scherp staat.

Met zijn negentien jaar en 32 dagen is Gravenberch de op twee na jongste basisklant van Oranje op het Europees kampioenschap ooit. Recordhouder is nog altijd Jetro Willems, die in 2012 achttien jaar en 71 dagen oud was toen hij met Oranje deelnam aan het dramatisch verlopen EK. Negen jaar lang was hij zelfs Europees recordhouder, maar dit seizoen is hij al twee keer afgetroefd: Engelsman Jude Bellingham en Pool Kacper Kozlowski zijn beiden zeventien jaar.

Gravenberch neemt op het Nederlandse podium plek drie in. Ook Bertus de Harder maakte namelijk op jongere leeftijd zijn EK-debuut namens het Nederlands elftal. Dat deed de voormalig aanvaller van onder meer Bordeaux en Holland Sport tijdens het eindtoernooi in 1938.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen