Dramatische uitschakeling Turkije is ook erg slecht nieuws Oranje

20 juni 2021, 19:54   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het Europees kampioenschap van Turkije is geëindigd in een ware nachtmerrie. Na nederlagen tegen Wales en Italië ging het zondagavond ook tijdens de allerlaatste tegen Zwitserland mis (3-1). Verder dan een fraaie treffer Irfan Kahveci, die vlak voor tijd door Orkun Kökcü werd vervangen, kwam het niet. De nederlaag is ook slecht nieuws voor het Nederlands elftal.

Dat heeft ermee te maken dat als de nummer drie uit Groep A het heel slecht zou doen en niet tot bij de beste vier nummers drie zou zitten op, het Nederlands elftal zeker geen tegenstander uit de poule des doods (Frankrijk, Duitsland, Portugal, Hongarije) zou krijgen. Daardoor was een gelijkspel zondagavond in Baku voor Oranje het beste resultaat, al wil deze nederlaag niet per se zeggen dat groepswinnaar Nederland sowieso een ploeg uit poule F treft.

Maar een gelijkspel zat er ook zondagavond eigenlijk nooit echt in, ondanks een goede start van Turkije. Ze hadden een paar mogelijkheden, maar deze werden tegengehouden door de Zwitserse verdediging. Aan de andere zijde was de eerste poging raak. Door slecht verdedigingswerk kon de beweeglijke Breel Embolo de bal oppikken, waarna even later zijn aanvalspartner Haris Seferovic na een korte draai binnenschoot.

Door een geniale ingeving van Xherdan Shaqiri waren het echter de Zwitsers die hun voorsprong na een klein halfuur uitbreidden. De potige buitenspeler, veel bekritiseerd in eigen land, krulde de bal perfect in de rechterbovenhoek en leek even later na een goede steekpass ook de 3-0 op zijn schoen te hebben. Hij vond echter Ugurcan Cakir op zijn weg, zoals de Turken ook steeds weer Sommer in de weg zagen staan van een verdiende aansluitingstreffer. Vaak genoeg gingen de Turkse pogingen echter ook kansloos over, waardoor 2-0 ook de ruststand was.

Na een snelle counter van Zwitserland boorde Shaqiri deze hoop echter gelijk weer de grond in. Turkije vertoonde nog wat stuiptrekkingen, maar Zwitserland was met een vrije trap van Xhaka die op de paal belandde nog het dichtst bij een laatste treffer. Met vier punten hebben de Zwitsers een grote kans om de achtste finales te halen, terwijl Turkije een dramatische aftocht kent. Maar ook in Nederland had men liever een andere uitslag gezien. 

Man of the match: Xherdan Shaqiri 

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen