'Het ontslag van Steijn bij NAC Breda was onvermijdelijk'

'Het ontslag van Steijn bij NAC Breda was onvermijdelijk'

20 juni 2021 – NAC Breda-trainer Maurice Steijn is zaterdag vertrokken uit zijn functie na bedreigingen aan zijn adres. Toch was een vertrek sowieso onvermijdelijk geweest na het matige seizoen dat de club heeft gekend. Dat is de enigszins opvallende conclusie van regiokrant BN/De Stem, waar de club na het perscommuniqué van Steijn flink naar uithaalde.

De dreigementen zijn uiteraard heel treurig, maar de kritiek op Steijn was er al veel langer en gegrond, schrijft BN/De Stem. 'De ruzie met Lokhoff was slechts de druppel die de emmer deed overlopen. De achterban heeft zich voor de televisie een seizoen lang zitten verbijten over het functioneren van NAC. De tegenvallende resultaten. Het beroerde veldspel. Spelers die niet beter werden. Wekelijks wisselen van opstelling. Het negeren van de eigen jeugd. Voetbalinhoudelijke argumenten als onderbouwing voor een mislukt seizoen', concludeert het dagblad.

Dat de oefenmeester de selectie naar eigen invulling mocht samenstellen, hielp niet in het eindoordeel bij de eigen achterban. Een technisch directeur was er immers heel lang niet. 'Door het afwachtende, verdedigende en angstige voetbal, in Breda angsthazenvoetbal genoemd, lag Steijn maandenlang onder een vergrootglas bij supporters en sponsoren. Het belabberde spel zorgde veel kritiek.'

Lees ookNAC boos op 'vilein en giftig' BN/De Stem, krant ontkent

De krant somt een aantal voorbeelden op: recordaankoop Kaj de Rooij heeft bijvoorbeeld amper wat laten zien. 'Topscorer Sydney van Hooijdonk kreeg nooit het onvoorwaardelijke vertrokken en is inmiddels transfervrij vertrokken.' Ook andere jeugdspelers konden niet doorbreken. 'De relatie van Steijn met hoofd jeugdopleiding Eric Hellemons was ook niet warm te noemen.'

Verder was zijn vlucht naar Ibiza slecht getimed en uiteindelijk kwam ook nog de ruzie met Lokhoff naar buiten. 'Bij de Bredase aanhang was geen enkel draagvlak meer voor een langer aanblijven van Steijn. Dat Lokhoff besloot op te stappen en Steijn bleef zitten vormde de aanleiding voor de gepikeerde supporters tot het stellen van een ultimatum.' De manier waarop de coach uiteindelijk moest vertrekken, onder aanvoering van een aantal fans, is wel bijzonder pijnlijk. 

gerelateerd