Ontketend Duitsland is helemaal terug na fraaie zege op Portugal

Ontketend Duitsland is helemaal terug na fraaie zege op Portugal

19 juni 2021 – Duitsland heeft revanche genomen voor de nederlaag tegen Frankrijk. In een spectaculair duel werd Portugal in München met 4-2 verslagen. Onze oosterburen kwamen op achterstand, maar bogen die nog voor rust om. Na de theepauze liep de sterk spelende Duitse ploeg uit naar 4-1. Portugal deed daarna nog wel wat terug, maar wist het duel niet meer écht spannend te maken.

De twee ploegen maakten er een heerlijke eerste helft van. Duitsland startte furieus en al na vijf minuten lag de bal in het net. Robin Gosens maakte het doelpunt, maar even later bleek dat Serge Gnabry buitenspel stond. Diezelfde Gnabry kwam niet veel later nét tekort toen Rui Patricio een schot van Kai Havertz niet kon klemmen. De Portugezen toonden zich effectiever: de eerste kans was direct raak. Uit een vlijmscherpe counter nam Diogo Jota de bal prachtig aan en legde af op Cristiano Ronaldo: 1-0.

Rúben Dias had de Portugezen niet veel later op 2-0 kunnen zetten, maar uit een voorzet kopte hij vrijstaand voorlangs. Het duel was daarna wat meer in evenwicht. Na ruim een half uur zette Kai Havertz Duitsland op gelijke hoogte. Gosens legde de bal aan de linkerkant prima voor, Havertz tikte in de dekking knap binnen: 1-1.

Dat gaf de Duitsers zichtbaar vleugels, want niet veel later stond de ploeg van trainer Joachim Löw voor het eerst dit EK op een voorsprong. Raphaël Guerreiro werkte een voorzet van dichtbij achter zijn eigen doelman: 1-2. Voor het eerst op een EK ooit waren er twee eigen doelpunten in één wedstrijd. Daarna waren er nog kansen voor Havertz, Gosens en Gnabry. Rui Patricio redde echter op schoten van die laatst twee. Zodoende zochten beide ploegen na een spectaculaire eerste helft de kleedkamers op met een 2-1 tussenstand.

Ook na rust bleef het spektakel onverminderd aanhouden. Uit een prachtige aanval was het Havertz die op aangeven van Gosens vijf minuten na rust voor de 1-3 tekende. De Duitsers legden voorafgaand aan die goal enkele fraaie combinaties op de mat, waarna Gosens vanaf de linkerkant voorgaf. De Duitsers bleven beter en na een uur kreeg Portugal de vierde om de oren. Ditmaal was het uitblinker Gosens die zélf scoorde. Joshua Kimmich gaf voor, de Atalanta-speler kopte binnen.

Een vernedering dreigde, maar Portugal deed snel wat terug. Opnieuw werd er van dichtbij gescoord. Ronaldo hield de bal eerst keurig binnen, waarna Diogo Jota van dichtbij hard binnenschoot en zodoende voor de 2-4 zorgde. Een opleving van de Portugezen volgde, maar grote kansen leverde dat niet op. Een klein kwartier voor tijd was invaller Renato Sanches het dichtst bij een doelpunt. Hij schoot de bal kiezelhard op de paal.

Aan de andere kant trachtte Leon Goretzka de voorsprong van de Duitsers uit te breiden, maar ook zijn poging ging over. In de absolute slotfase zette Portugal meermaals aan, maar wist het geen grote kansen meer te creëren. Het laatste groepsduel tegen Frankrijk wordt zodoende nog een erg belangrijke voor de ploeg van Ronaldo. Duitsland heeft goede papieren voor het behalen van de achtste finales. In München wacht immers nog het duel met Hongarije.

Man of the match: Robin Gosens

gerelateerd