Topfavoriet Frankrijk slaat flater met magere remise in Budapest

19 juni 2021, 16:58   Bijgewerkt: 19 juni 2021, 17:09

Frankrijk werd voor het EK door vrijwel iedereen getipt als dé favoriet voor de eindzege, maar heeft tot dusver nog niet kunnen overtuigen. Van Duitsland werd weliswaar gewonnen, maar produceerde het zelf geen doelpunt en zaterdagmiddag liet de ploeg van Didier Deschamps twee punten liggen tegen Hongarije. In het uitverkochte stadion in Budapest voorkwam Antoine Griezmann weliswaar een blamage, maar geen puntverlies (1-1).

Na de 1-0 overwinning van Frankrijk op Duitsland had het elftal van Didier Deschamps dinsdagavond de eerste grote slag geslagen in de loodzware poule F. Dankzij die enigszins zwaarbevochten zege op Duitsland hoefden de Fransen alleen nog maar te winnen van Hongarije om zich te plaatsen voor de achtste finales. Maar net zoals afgelopen dinsdagavond, moest dit in het hol van de leeuw gebeuren. In de Puskás Aréna in Boedapest zaten maar liefst 67 duizend toeschouwers, waarvan 5700 Franse supporters waren.

Lucas Digne verving bij Frankrijk op linksback de met knieklachten kampende Lucas Hernández. Karim Benzema stond weer in de spits met Kylian Mbappé en Griezmann in de buurt. Bij het Hongaarse elftal van Marco Rossi was er ook één wijziging ten opzichte van de eerste wedstrijd tegen Portugal (3-0 verlies). De in Frankrijk geboren Loïc Nego verving Gergo Lovrencsics.

Onder toeziend oog van ruim zestigduizend Hongaren begon het team van Rossi goed aan de wedstrijd. De Fransen kregen weinig ruimte om tussen de linies te voetballen en verloren elke tweede bal van de Hongaren. Het team van Deschamps had in de beginfase daarom ook veel overtredingen nodig om Hongarije tegen te houden. Zo ging Benjamin Pavard al na tien minuten op de bon bij de Engelse scheidsrechter Michael Oliver. Daarmee waren de verhoudingen in het begin precies tegenovergesteld van wat je zou verwachten.

Naarmate de wedstrijd vorderde, kwam Frankrijk beter in de wedstrijd. Het eerste gevaar werd na zo'n kwartier gesticht. Een schot van Benzema miste kracht, maar na een redding van Péter Gulácsi kreeg Griezmann in de rebound een herkansing. De aanvaller van FC Barcelona schoot van dichtbij op de keeper. Hij stond ook buitenspel, dus een treffer was het sowieso niet geworden.

De krachtsverhoudingen werden met de minuut duidelijker. Na een half uur spelen had Benzema dé kans om zijn team op voorsprong te zetten. Mbappé legde de bal na een goede aanname met buitenkant voet op een presenteerblaadje voor de spits van Real Madrid. Een waar hoogstandje, maar laatstgenoemde schoot echter naast en heeft zijn vorm van bij De Koninklijke afgelopen seizoen nog niet gehaald op het EK. Even later was het Mbappé die na een fraaie actie ook dicht bij de openingsgoal was.

Na de rust gingen de Fransen op jacht naar de gelijkmaker. Bondscoach Deschamps wisselde aanvallend door middenvelder Adrien Rabiot te wisselen voor aanvaller Ousmane Dembélé. De druk werd daardoor nog hoger opgevoerd op de Hongaarse defensie en het was een kwestie van tijd dat de 1-1 viel. Uiteindelijk werd twintig minuten na rust de gelijkmaker gemaakt door Griezmann. De Hongaren verdedigden zwak uit, waardoor de spits van Barcelona van dichtbij gemakkelijk kon binnentikken. Een enigszins gelukkige goal, maar wel de eerste veldtreffer voor de Fransen na het eigen doelpunt tegen Duitsland.

In het laatste kwartier bracht Deschamps Olivier Giroud nog om iets te forceren in de voorhoede van Frankrijk. Maar het Franse elftal wist echter niet meer tot kansen te komen, waardoor ze bleven steken op een 1-1 gelijkspel. Door de remise zijn de Fransen nog niet geplaatst voor de achtste finales en moeten ze in de laatste wedstrijd tegen Portugal nog flink aan de bak. Bovendien valt de gedoodverfde EK-favoriet vooralsnog vooral tegen.

Man of the Match: László Kleinheisler