Terugkeer Eriksen in Serie A uitgesloten door defibrillatorverbod

Terugkeer Eriksen in Serie A uitgesloten door defibrillatorverbod

18 juni 2021 – Na de hartproblemen van Christian Eriksen tijdens het duel van Denemarken met Finland, is het überhaupt nog maar de vraag of de Deen ooit terugkeert op het hoogste niveau, maar één ding kan hij alvast helemaal uitsluiten. Het is namelijk niet toegestaan in Italië om topsport te bedrijven met een defibrillator, het hartkastje dat Eriksen zal krijgen.

Dat staat namelijk in de reglementen. Eriksen speelde zijn wedstrijden de afgelopen seizoenen voor Inter Milaan, maar nu lijkt een terugkeer in de Serie A helemaal niet meer mogelijk te zijn. Dat laat de voorzitter van de Italiaanse Vereniging voor Sportcardiologie Lucio Mos weten. Mos vertelde in de radio-uitzending van Radio Punto Nuovo hoe hij de situatie heeft beleefd en waarom de regelgeving in Italië zo streng omgaat met mensen met hartkwalen.

"Er zijn dingen die zelfs aan de meest nauwkeurige controles kunnen ontsnappen, ook omdat onderzoeken periodiek plaatsvinden, dus een probleem van dit type kan ontstaan tussen de ene controle en de andere." Daarom heeft de Italiaanse regering besloten om sporters met een defibrillator niet aan topsport de laten doen. "De Italiaanse regelgeving is de strengste ter wereld en dit is dan ook de reden waarom het aantal plotselinge sterfgevallen tijdens fysieke activiteit een stuk lager is dan in andere landen."

Lees ook: Dokter die Eriksen reanimeerde aan het woord, Deen krijgt ICD

"De huidige protocollen zijn streng, dus ik denk dat we Eriksen niet meer terug gaan zien in de Italiaanse competitie. Eriksen lijkt te zijn gedefibrilleerd, dus we moeten de oorzaken begrijpen die tot een hartstilstand hebben geleid. Naar mijn mening had hij een aritmie, maar ik kan de oorzaak niet weten." De kans is dus aanwezig dat we Eriksen binnenkort in een ander shirt zien, als hij er überhaupt weer helemaal bovenop komt.

gerelateerd