De Ligt over lange ballen: "Voelt raar als ex-Ajaxspeler"

De Ligt over lange ballen: "Voelt raar als ex-Ajaxspeler"

18 juni 2021 – Het Nederlands elftal plaatste zich donderdagavond voor de knock-outfase van het Europees Kampioenschap. Door een 2-0 zege op Oostenrijk kan de eerste plek in de poule Oranje niet meer ontgaan. Frank de Boer kon weer beschikken over de van een liesblessure herstelde Matthijs de Ligt en hij hield direct de nul.

Aan het einde van de wedstrijd ging De Ligt tweemaal naar het gras en moest behandeld worden. Tegenover de NOS geeft hij tekst en uitleg over dat moment. "Het was wat kramp. Als je het zegt, dan schaam je je er eigenlijk al een beetje voor. Mijn laatste wedstrijd was begin van de maand tegen Schotland. Daarna heb ik weinig kunnen doen om mijn lies niet te veel te belasten. De laatste vier dagen heb ik weer een beetje goed kunnen trainen, maar dan train je ook niet te hard omdat de rest van de jongens ook wat moet rusten na een wedstrijd. En dan is het dertig graden, dan gaat het wel opspelen."

De terugkeer van De Ligt in de basiself, betekende dat Jurriën Timber plaats moest nemen op de bank. Toch voelde De Ligt dat er achterin goed stond. "Ik heb het gevoel dat het vandaag gewoon goed in elkaar zat. Als ik er niet was, dan was Stefan (De Vrij, red) of Daley (Blind, red) er wel, of een middenvelder. Ik denk dat we een goede wedstrijd op de mat hebben gelegd. We hebben weinig weggeven tegen Oostenrijk."

Zo lijkt het Nederlands elftal steeds beter te wennen aan de 5-3-2-opstelling van Frank de Boer. "Toentertijd hadden we er pas drie dagen op getraind en ging het in de eerste wedstrijd wat minder. Daar zie je dan de negatieve kant van, maar we hebben er elke dag op getraind. Het loopt nu beter, de afspraken zijn beter en tegenstanders hebben gewoon moeite om tegen ons te spelen. De bondscoach is degene die bepaalt en uiteindelijk moet je je inpassen in de formatie die de trainer voor ogen heeft."

Lees ook: Oranje op rapport: Frenkie being Frenkie, aanvallers onvoldoende

De verdediger van Juventus sprak echter niet alleen maar positieve woorden. Zo was het spel niet altijd even verzorgd. "Vandaag hebben we veel de lange bal gespeeld en als Ajax-speler voelt dat toch raar. Of als ex-Ajaxspeler. Je weet dat de Oostenrijkers druk gaan zetten en als je dan kort gaat spelen, dan nodig je ze daarvoor uit. We speelden gelijk onder de druk uit nu. Er lag soms best wel ruimte om te voetballen, maar dan kozen we voor de lange bal. Dat kan te maken hebben met vermoeidheid, met vertrouwen, maar dat kan zeker beter."

gerelateerd