Frank de Boer-index: Oranje-koorts gaat Nederland rond

17 juni 2021, 23:41

Frank de Boer lag sinds zijn aanstelling als opvolger van Ronald Koeman vrijwel immer onder vuur. In aanloop naar het EK van deze zomer heeft de oefenmeester voor het eerst écht de tijd om met zijn elftal aan het werk te gaan. Is de kritiek op de coach terecht of laat hij net als in zijn Ajax-tijd zien wel degelijk een goede oefenmeester te zijn. FCUpdate.nl maakt de balans op over de rol van de oefenmeester tijdens het EK.

Misschien is het tijd voor voor een persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jong. Waarom? We willen weleens weten wat de demissionair premier en demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport te zeggen heeft over de Oranje-koorts in het land. Een uitstekende 75 minuten tegen Oekraïne en een heel degelijke overwinning op Oostenrijk zorgen ervoor dat het geloof in een goed toernooi in Nederland opeens gegroeid is.

En daarvoor verdient de bondscoach ook zeker een pluim. Want iedereen had kritiek op de 5-3-2. Iedereen had kritiek op de keuze voor De Roon. Iedereen had (terechte) kritiek op zeer matige persconferentie. En natuurlijk, voor een polonaise op anderhalve meter is het nog veel te vroeg. Maar het geloof is ten opzichte van de slechte vriendschappelijke duels volledig terug en het voetbal in de 3-5-2-opstelling oogt fris en opvallend aanvallend. Én achterin stond het een stuk stabieler dan tegen Oekraïne.

Allemaal ingrediënten die ervoor zorgen dat de Oranje-koorts rondgaat door heel Nederland. Laat de Oranje-koorts maar sneller verspreiden dan het coronavirus ooit heeft gedaan en na alle vaccins hopelijk nog zal doen. Laat het extreem besmettelijk zijn. En De Boer? Die heeft nog wel wat knopen door te hakken. Want het duo Wout Weghorst – Memphis Depay vlamt voorin nog zeker niet. Donyell Malen deed het als invaller eigenlijk beter.

Lees ookVijf conclusies na de zege van Oranje op Oostenrijk

De bondscoach changed zijn winning team na de rentree van De Ligt in elk wél en dat was een logische keuze, maar ook eentje waarmee hij wel durft af te wijken van een winnende ploeg. Dat zal de speculatie over zijn opstelling voor tegen Noord-Macedonië vooral vergroten. Of kiest hij voor een B-elftal zoals op het EK in 2008 gebeurde? De Oranje-koorts gaat rond, heerlijk!

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen