Vijf conclusies na de zege van Oranje op Oostenrijk

Vijf conclusies na de zege van Oranje op Oostenrijk

18 juni 2021 – Het Nederlands elftal is geplaatst voor de achtste finales van het Europees kampioenschap. In navolging van Italië en België én als eerste ploeg zeker van de eerste plaats kan Oranje met een uitstekend gevoel richting de laatste groepwedstrijd tegen Noord-Macedonië. Maar voor het zover is, maakt FCUpdate.nl eerst nog de balans op met vijf conclusies. 

1. Oranje laat nog te veel kansen liggen
Zowel tegen Oekraïne als tegen Oostenrijk had het Nederlands elftal halverwege al klaar kunnen zijn als het vizier op scherp had gestaan. Ditmaal stonden 'onze mannen' weliswaar op voorsprong halverwege, maar wat als Memphis vlak voor de pauze gewoon binnen had getikt? Of even daarvoor Georginio Wijnaldum de afvallende bal niet op een Oostenrijkse verdediger had geschoten? En de open kans voor Matthijs de Ligt? Tegen de kleine landen in de groepsfase zijn missers niet fataal, maar tegen toplanden moet het rendement omhoog.

2. Wissels De Boer pakken goed uit, Malen geeft zelfs stof tot nadenken
Frank de Boer wisselde tegen Oekraïne wat ongelukkig, maar ditmaal ging het tegen Oostenrijk wat beter. Dezelfde wissels, maar Nederland oogde stabieler en kon de veranderingen beter handelen dan afgelopen zondag. Dat hij wel hetzelfde deed en dus vastgoudt aan zijn visie, valt te prijzen. Helemaal omdat hij Donyell Malen inbracht en met een paar snelle acties maakte de PSV'er indruk. Een assist op ploeggenoot Denzel Dumfries was het resultaat, maar met zijn snelheid en wendbaarheid lijkt hij een betere aanvulling op Memphis, die ook nog niet echt uit de verf komt. 

3. Meer controle dan tegen Oekraïne
Het ligt echt niet alleen aan de rentree van Matthijs de Ligt, maar het Nederlands elftal stond in de omschakelingen van Oostenrijk achterin wel echt beter dan tegen Oekraïne. Die ploeg kon in de eerste helft in elke counter bijna gevaarlijk worden, ditmaal hielden de drie centrale verdedigers de rijen achterin gesloten. Dat eigenlijk helemaal niemand Virgil van Dijk mist, spreekt wat dat betreft boekdelen. Want hoeveel kansen hebben de bezoekers nou eigenlijk gehad?

4. Wingbacks zijn wel degelijk heel gevaarlijk
Dumfries was de meest besproken man na de wedstrijd tegen Oekraïne en eerlijk is eerlijk: de manier waarop zijn twee indirecte assists zondag tot stand kwamen, zo versierde hij ook een penalty na tien minuten. Met enig fortuin ving hij de bal op, werd geraakt op zijn voet en was op die manier ook belangrijk. Om over zijn tweede goal maar te zwijgen. Patrick van Aanholt liet aanvallend ook meer van zich spreken: een heerlijke opening op Weghorst en bijna assist op dezelfde spits. De rol die De Boer tot dusver voor hen uitgedacht heeft, dat komt prima uit.

5. Alles lijkt even op z'n plek te vallen
En nee, dan gaat het echt niet over het spel van het Nederlands elftal, waarin echt nog wel wat rek zit. Maar wel over het toernooi van Oranje. Dumfries bij wie opeens alles verandert in goud. Het verdedigende blok dat steeds sterker oogt. En vooral het toernooiverloop: Oranje is groepswinnaar en dat kan zomaar een héél gunstig toernooi-verloop betekenen. Natuurlijk moeten we dan nog wel even de poule des doods ontlopen, maar daar lijkt het momenteel wel op. Oranjekoorts! 

gerelateerd