België verslaat Denemarken in duel met twee gezichten

17 juni 2021, 19:58

België heeft ook zijn tweede pouleduel gewonnen. Na de 'uitwedstrijd' in Rusland te hebben gewonnen, werd nu Denemarken in Kopenhagen over de knie gelegd: 1-2. Voor rust was Denemarken aanmerkelijk beter, na de theepauze voerde België de boventoon. In de tiende minuut werd er op eervolle wijze stilgestaan bij Christian Eriksen. Björn Kuipers kende een prima debuut op dit EK. Onze landgenoot floot nagenoeg foutloos.

De Denen begonnen vlijmscherp aan het duel. Dat bracht al na twee minuten resultaat. Jason Denayer leverde de bal zomaar in bij Pierre-Emile Hojbjerg, die Yussuf Poulsen bediende. De aanvaller schoot de bal geplaatst achter Thibaut Courtois. De Denen bleven aandringen en niet veel later bleek Joakim Maehle een plaag voor de België-defensie. Na een prima actie stuitte hij op Courtois.

plechtig had beloofd de bal na tien minuten buiten te spelen, bleek het in de praktijk allemaal toch wat twijfelachtiger. Björn Kuipers voelde het echter uitstekend aan, liep naar de bal en legde het spel een minuut stil zodat er een oorverdovend applaus klonk voor Christian Eriksen.

Daarna veranderde weinig aan het spelbeeld. Denemarken bleef het duel in handen houden en België kwam er aanvallend nauwelijks aan te pas. Veel kansen leverde dat niet op, al was Mikkel Damsgaard er na ruim een half uur spelen dichtbij. Hij schoof de bal echter nét naast. Vlak voor rust zag Martin Braithwaite de geheel vrijstaande Maehle over het hoofd, waardoor de Denen de voorsprong niet konden vergroten.

Na de ploeg kwam Kevin de Bruyne in het veld bij België. Dat leek de Belgen nieuwe impulsen te geven. Na tien minuten volgde immers de gelijkmaker. Romelu Lukaku brak door op rechts en gaf de bal aan De Bruyne. De Manchester City-speler speelde twee Denen uit en legde voor op de geheel vrijstaande Thorgan Hazard, voor wie het een koud kunstje was om de gelijkmaker aan te tekenen.

Denemarken zocht met name in het laatste kwartier naar de gelijkmaker. Alhoewel het geen stormloop op het Belgische doel werd, verschenen de Denen zo nu en dan toch gevaarlijk voor het doel. Braithwaite kreeg de grootste kans: hij kopte de bal op de lat. Door de zege leidt België in poule B, gevolgd door Finland en Rusland die beide drie punten hebben. Denemarken moet zodoende winnen van Rusland in het laatste groepsduel.