EK voor Turkije al bijna voorbij na tweede kansloze nederlaag

16 juni 2021, 20:03   Bijgewerkt: 16 juni 2021, 20:32

Wales heeft woensdag een grote stap gezet richting de knock-outfase van het EK. De ploeg van bondscoach Robert Page versloeg Turkije 0-2, dankzij doelpunten van Aaron Ramsey en Connor Roberts. Daardoor staan The Dragons na twee duels op vier punten en zijn zij bijna zeker van een plek in de achtste finales. Turkije moet vrezen voor uitschakeling.

Zowel Turkije als Wales wist niet de volle buit te behalen in het eerste duel in groep A, waardoor er in het Olympisch Stadion in Baku veel op het spel stond. De Turken gingen in de openingswedstrijd kansloos onderuit tegen Italië (3-0), terwijl de ploeg van bondscoach Robert Page met punt overhield aan het duel met Zwitserland (1-1). Vooral het resultaat én de spelopvatting van de Turkse ploeg viel tegen, waardoor de Turken gebrand waren om zich te revancheren tegen Wales.

Het plan om zich tegen Wales te herstellen begon met twee wijzigingen in de opstelling. Bondscoach Senol Günes slachtofferde in de basiself Juventus-verdediger Merih Demiral, die met onder meer een ongelukkige eigen goal, geen goede indruk maakte tegen de Italianen. Hij werd vervangen door Kaan Ayhan, die na vijf minuten spelen plots Ramsey uit zijn rug zag weglopen. De creatieve middenvelder van Wales wist na een goede steekpass van Gareth Bale echter niet goed af te ronden. Na wat pogingen over en weer was het opnieuw diezelfde Ramsey die op aangeven van Bale alleen voor de goal kwam te staan. Opnieuw faalde de spelmaker hopeloos, waardoor hij Turkije in leven hield. Vervolgens zakte Wales ver terug en nam Turkije in het laatste gedeelte van het eerste bedrijf de overhand. Uit twee hoekschoppen kwam de thuisploeg dichtbij, maar Joe Morrell voorkwam een tegendoelpunt door de bal twee keer van de lijn te koppen.

Na de gemiste kansen leken beide ploegen met de brilstand de rust in te gaan, totdat Bale voor de derde keer op rij Ramsey alleen voor de keeper zette. Drie keer was scheepsrecht voor Ramsey, die na fantastische steekpass van Bale dit keer wél het net vond: 0-1.

Voor bondscoach Günes van de Turken reden genoeg om bij de start van het tweede bedrijf in te grijpen. Yusuf Yazici en Demiral, die hij na het duel met Italië had gepasseerd, moesten de schade gaan repareren voor Turkije. Dat leek na tien minuten in de tweede helft ook bijna te gebeuren, maar Burak Yilmaz schoot de bal van dichtbij op onverklaarbare wijze over. Na een wat rommelige fase met weinig kansen kreeg Wales vervolgens de uitgelezen mogelijkheid om de marge te verdubbelen. Bale werd aangetikt in de zestienmeter en versierde een strafschop, maar faalde vervolgens hopeloos: de Welshman schoot de strafschop huizenhoog over de goal van Ugurcan Cakir heen.

Daardoor hield Turkije hoop op de gelijkmaker, maar grote kansen werden er niet gecreëerd. Halil Dervisoglu, oud-speler van FC Twente en Sparta, hoopte een kwartier voor tijd met zijn invalbeurt nog het verschil te maken, maar dat mocht niet baten. In de slotsecondes gaven de Turken zoveel ruimte weg dat Wales ook nog de 0-2 maakte. Rechtsback Roberts tikte van dichtbij binnen. Wales zorgde in 2016 voor een stunt door de halve finale te bereiken op het EK en staat nu opnieuw bijna in de knock-outfase van het toernooi. De verwachtingen van de Turkse ploeg waren hoog voorafgaand het toernooi, maar uitschakeling is al nabij.

Man of the match: Gareth Bale

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen