De Ligt gaat spelen: wie wordt het 'slachtoffer' bij Oranje?

De Ligt gaat spelen: wie wordt het 'slachtoffer' bij Oranje?

16 juni 2021 – Frank de Boer kondigde woensdag tijdens de persconferentie aan dat Matthijs de Ligt tijdens Oostenrijk terugkeert in de opstelling van het Nederlands elftal. De oefenmeester gaat daarmee sleutelen aan zijn winnende formatie van tegen Oekraïne en dat betekent dat er ook iemand moet sneuvelen. Wie wordt het 'slachtoffer' van het inbrengen van De Ligt?

Timber naar de bank
Op voorhand de meest logische optie, aangezien Jurriën Timber zijn basisplaats in de schoot geworpen kreeg nadat De Ligt geblesseerd afhaakte. De Ajacied gaf de bondscoach echter geen enkele reden om bij de terugkeer van De Ligt in te grijpen. Timber toonde zich zeer comfortabel aan de bal, stond defensief zijn mannetje en speelde ook op het hoogste podium alsof hij al jaren in de wereldtop acteert. De negentienjarige centrumverdediger lijkt zich zonder problemen te hebben verzekerd van een vaste basisplaats.

Timber naar rechts
Waarom Frank de Boer besloot om Timber mee te nemen? De verdediger is multifunctioneel inzetbaar, een groot pluspunt in de huidige voetbaltijd. Timber bewees afgelopen seizoen namelijk ook bij Ajax als rechtsback uit de voeten te kunnen, zag ook analyticus Theo Janssen. "Hij kan verdedigen, hij is snel, hij is goed aan de bal. Ik vind hem zelfs beter aan de bal dan Dumfries", zei hij bij RTL 7. Het verplaatsen van Timber zou echter ten koste gaan van Dumfries, afgelopen zondag met zijn rake kopbal nog de matchwinner tegen Oekraïne. De kans lijkt klein dat De Boer voor die optie kiest. 

Blind als linksback
Vraag aan honderd voetballiefhebbers naar de fraaiste Oranje-treffer van de afgelopen tien jaar en de kans is groot dat de zweefkopbal van Robin van Persie als winnaar uit de strijd komt. In 2014 legde hij met zijn wondergoal de basis voor de 5-1 stuntzege op regerend wereldkampioen Spanje. Op dat toernooi bewees Blind zijn waarde als linksback, vooral vanwege zijn uitstekende passing. Spits Wout Weghorst zal in ieder geval voorstander zijn van het verplaatsen van Blind naar de linkerflank: van Owen Wijndal en Patrick van Aanholt kreeg hij de afgelopen interlands nauwelijks bruikbare ballen. Wel is de vraag of Blind het in zich heeft om negentig minuten lang de linkerflank te bestrijken, iets wat momenteel wordt gevraagd in het systeem van De Boer.

Blind naar het middenveld, De Roon op de bank
In Nederland wordt er heel vaak getwijfeld aan de rol van De Roon in het Nederlands elftal. Geen enkele speler ligt zo vaak onder vuur als de middenvelder van Atalanta Bergamo, die tegen Oekraïne overigens al wel veel beter voor de dag kwam. Ryan Gravenberch en Davy Klaassen zijn in de ogen van De Boer vermoedelijk te aanvallend, maar Blind kan natuurlijk wel uitstekend als nummer zes uit de voeten. Nadeel: geen linksbenige centrale verdediger in de achterhoede. 

Blind op de bank
De laatste optie lijkt eveneens niet de meest waarschijnlijke, maar is ook niet uit te sluiten. Blind herstelde voor het EK in een ongelofelijke snelheid en nam tijdens dat proces risico's. Daardoor wisselde De Boer de Ajacied tot dusver elke keer voortijdig, maar zou hem zelfs ook een wedstrijd rust kunnen geven. Na een blessure opeens om de drie dagen spelen, kan een risico vormen voor de linksbenige verdediger. De kans is klein, want een voortijdige wissel als basisklant ligt meer voor de hand. 

gerelateerd