Oranje Leeuwinnen noteren monsterzege op Noren

Oranje Leeuwinnen noteren monsterzege op Noren

15 juni 2021 – Op overtuigende wijze hebben de Oranje Leeuwinnen hun tweede oefenduel in aanloop naar de Olympische Spelen gewonnen. In de Grolsch Veste werd onder toeziend oog van ruim 2000 supporters Noorwegen met 7-0 verpletterd. Vooral in de tweede helft ging het hard, daarin scoorde Oranje vijf keer. Zo herpakte Oranje zich van de 1-0 nederlaag in Italië, en kan het met veel vertrouwen op naar de laatste oefenwedstrijd. Die is op 3 juli, tegen Zuid-Afrika.

Met Noorwegen had Nederland sowieso nog een appeltje te schillen, want Noorwegen zorgde er in 2018 voor dat het team van Sarina Wiegman richting het WK van 2019 de play-offs nodig had om zich te plaatsen. De Noren pakten door de 2-1 zege het rechtstreekse ticket, Nederland plaatste zich via de play-offs alsnog voor het WK. 

Op dat WK deed Nederland het veel beter, het bemachtigde naast het zilver ook een ticket voor de Olympische Spelen. Noorwegen kwam zover niet, en werd zodoende veroordeeld tot het zijn van een sparringpartner voor de Oranje Leeuwinnen richting Japan. Dit keer stelde bondscoach Wiegman een andere voorhoede op ten opzichte van het verloren oefenduel met Italië: Vivianne Miedema, Lieke Martens en Jill Roord vormden de aanvalslinie. Achterin kreeg Dominique Janssen een kans als linksback en Sisca Folkertsma werd opnieuw als rechtsback geposteerd.

Vooral die gewijzigde voorhoede maakte voor Oranje een enorm verschil vergeleken met het duel met Italië. Martens wervelde zo nu en dan, Roord was er vaak bij betrokken en Miedema liet weer eens zien dat zij absoluut de nummer een is als spits. De speelster van Arsenal miste weliswaar twee kansjes in de openingsfase, maar haar derde was wel raak. Met de binnenkant voet vuurde ze een gekruld schot af, dat buiten het bereik van de Noorse doelvrouw in de verre hoek plofte: 1-0.

Het doelpunt werd uitbundig gevierd door de ruim 2000 aanwezige fans, die eindelijk weer eens een wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen mochten zien. Het publiek werd zo nu en dan op prima voetbal getrakteerd en mocht na 35 minuten weer juichen. Sherida Spitse, de koningin van de vrije trappen, flikte het weer. Haar vrije trap ging de hoek van de keeper in, die er vanwege de precisie waarmee Spitse schoot, niet bij kon: 2-0. Dat was de verdiende ruststand. Noorwegen had bij een 0-0 stand nog een aardige kans gehad, maar keepster Sari van Veenendaal liet zien dat zij in de basis thuis hoort. 

De prima spelende Martens zagen we niet terug na de pauze, ze werd vervangen door Shanice van de Sanden. Deze rappe rechtsbuiten behoort straks mogelijk ook tot de selectie, maar moet nog wel overtuigen. Dat had ze meteen kunnen doen, na een steekpass van Roord. Van de Sanden koos voor eigen succes, maar dat kwam er niet. Haar schot werd gekeerd door de Noorse Cecilie Fiskerstrand.

Geen persoonlijk succes dus voor Van de Sanden, die even later wel kon juichen bij goals van Roord, Janssen en Miedema. Binnen het kwartier liep Oranje namelijk uit van 2-0 naar 5-0. Roord vond op aangeven van Daniëlle van de Donk met een schuiver het net, een voorzet van Janssen verdween met wat geluk in het doel en Miedema toonde vervolgens haar klasse door eerst een tegenstander uit te kappen en daarna raak te knallen in de korte hoek.

Zo kon na zestig minuten worden geconcludeerd worden dat het een absolute feestavond voor de Oranje Leeuwinnen was. En dat feestje duurde nog even voort, want de honger naar goals was nog zeker niet gestild. Er kwamen nog twee doelpunten bij, met hoofdrollen voor Van de Donk en Van de Sanden. Zij waren om de beurt aangever en doelpuntenmaker: Van de Sanden stiftte op aangeven van Van de Donk raak en de middenveldster van Arsenal schoot raak in de bovenhoek na een teruggetrokken voorzet van Van de Sanden.

Kansen op meer kwamen er nog voor invaller Lineth Beerensteyn en voor Roord, maar voor hen zaten er geen doelpunten meer in door toedoen van Fiskerstrand. Daar lagen ze niet wakker van, want bij iedereen stond er tegen het einde een grote lach op het gezicht. De eindstand was goed, het spel was uitstekend, zes speelsters die scoorden: een perfecte oefenwedstrijd. Op 3 juli sluit Nederland de oefencampagne af tegen Zuid-Afrika, daarna is het tijd voor het echte werk.

Opstellingen en beoordelingen Nederland*:

Sari van Veenendaal 7.5, Sisca Folkertsma 6.5 (74. Lynn Wilms -), Stefanie van der Gragt 6 (61. Merel van Dongen 6), Aniek Nouwen 6.5, Dominique Janssen 6.5, Sherida Spitse 8 (83. Kika van Es -), Jackie Groenen 6.5 (74. Victoria Pelova -), Daniëlle van de Donk 7.5, Jill Roord 7, Vivianne Miedema 8 (61. Lineth Beerensteyn 5.5), Lieke Martens 7 (46. Shanice van de Sanden 7.5).

Woman of the match: Vivianne Miedema

gerelateerd