Timber naar bank of Blind op links: hoe keert De Ligt terug?

Timber naar bank of Blind op links: hoe keert De Ligt terug?

15 juni 2021 – Matthijs de Ligt is de laatste dagen na zijn liesklachten weer teruggekeerd in de groepstraining van het Nederlands elftal. De 21-jarige verdediger van Juventus moest de afgelopen twee interlands laten schieten, maar lijkt zich klaar te stomen voor het tweede groepsduel tegen Oostenrijk. Voor Frank de Boer dient zich daarmee een luxeprobleem aan. Welke opties heeft hij als de topverdediger weer terugkeert in de wedstrijdselectie?

Timber naar de bank
Op voorhand de meest logische optie, aangezien Jurriën Timber zijn basisplaats in de schoot geworpen kreeg nadat De Ligt geblesseerd afhaakte. De Ajacied gaf de bondscoach echter geen enkele reden om bij de terugkeer van De Ligt in te grijpen. Timber toonde zich zeer comfortabel aan de bal, stond defensief zijn mannetje en speelde ook op het hoogste podium alsof hij al jaren in de wereldtop acteert. De negentienjarige centrumverdediger lijkt zich zonder problemen te hebben verzekerd van een vaste basisplaats.

Timber naar rechts
Waarom Frank de Boer besloot om Timber mee te nemen? De verdediger is multifunctioneel inzetbaar, een groot pluspunt in de huidige voetbaltijd. Timber bewees afgelopen seizoen namelijk ook bij Ajax als rechtsback uit de voeten te kunnen, zag ook analyticus Theo Janssen. "Hij kan verdedigen, hij is snel, hij is goed aan de bal. Ik vind hem zelfs beter aan de bal dan Dumfries", zei hij bij RTL 7. Het verplaatsen van Timber zou echter ten koste gaan van Dumfries, afgelopen zondag met zijn rake kopbal nog de matchwinner tegen Oekraïne. Maar of er voor díe optie gekozen wordt, is onzeker. 

Blind als linksback
Vraag aan honderd voetballiefhebbers naar de fraaiste Oranje-treffer van de afgelopen tien jaar en de kans is groot dat de zweefkopbal van Robin van Persie als winnaar uit de strijd komt. In 2014 legde hij met zijn wondergoal de basis voor de 5-1 stuntzege op regerend wereldkampioen Spanje. Op dat toernooi bewees Blind zijn waarde als linksback, vooral vanwege zijn uitstekende passing. Spits Wout Weghorst zal in ieder geval voorstander zijn van het verplaatsen van Blind naar de linkerflank: van Owen Wijndal en Patrick van Aanholt kreeg hij de afgelopen interlands nauwelijks bruikbare ballen. Wel is de vraag of Blind het in zich heeft om negentig minuten lang de linkerflank te bestrijken, iets wat momenteel wordt gevraagd in het systeem van De Boer.

De Ligt op de bank
'Never change a winning team', zo luidt een aloud sportgezegde. Na de 3-2 overwinning op Oekraïne zal De Boer, waarin Oranje tachtig minuten lang domineerde, weinig redenen zien om in te grijpen. Toch zal De Ligt niet hoeven te vrezen voor een plek op de bank: al sinds zijn entree op piepjonge leeftijd is de verdediger vaste waarde in het hart van de Oranje-defensie. Juist zijn ervaring in de top kan Oranje de komende weken aan een droomvlucht helpen.

gerelateerd