Prachtgoals Tsjech Schick vellen Schotten in Glasgow

14 juni 2021, 17:00   Bijgewerkt: 14 juni 2021, 17:10

Tsjechië heeft hun eerste wedstrijd van het EK winnend afgesloten. De ploeg van was met 0-2 te sterk voor Schotland, waar het spelbeeld toch vooral in het voordeel van de Schotten was. Hiermee namen de Tsjechen revanche voor twee eerdere verloren wedstrijden in de Nations League. In Schotland was het Patrik Schick die zijn ploeg met twee wonderschone treffers de drie punten bezorgde. Met zijn tweede deed hij nu al een gooi naar de titel 'goal van het EK'.

Mocht Nederland eerste worden in poule C, dan zou het één van deze twee teams kunnen treffen als beste nummer drie. Met Engeland en Kroatië in dezelfde poule is de kans reëel dat deze landen de plekken drie en vier in zullen nemen. Twee weken geleden mocht Nederland in een oefenwedstrijd de strijd al aangaan met Schotland. Toen eindigde een slechte wedstrijd van de kant van Oranje in 2-2. Schotland bleek een stugge ploeg en op die manier wilden ze het Tsjechië vandaag ook moeilijk gaan maken.

Met Tsjechië troffen ze dan ook een gewenste tegenstander, want in de Nations League waren ze al twee keer te sterk voor de Tsjechen (1-0 en 1-2). Ook in deze wedstrijd begonnen de Schotten goed, luid aangemoedigd door het thuispubliek. Aangestuurd door aanvoerder Andy Robertson zette Schotland vroeg druk op de Tsjechen. Kansen waren er voor de captain en ook voor middenvelder John McGinn, maar de Schotten kregen de bal niet langs keeper Tomas Vaclik.

Vlak voor rust viel de openingstreffer juist aan de overkant. Schick dook al een aantal keren gevaarlijk op voor het doel en drie minuten voor tijd kopte hij een voorzet voortreffelijk binnen: 0-1. Het luide gezang van de Schotse supporters werd hierdoor abrupt gesust. In het eerste bedrijf kon Schotland niets meer terugdoen en werden dus met een harde klap de kleedkamer in gestuurd. In de theepauze voerde trainer Steve Clarke dan ook gelijk een aanvallende wissel door om de druk omhoog te gooien.{image[348547][left-half][]}

In de eerste minuten van de tweede helft voltrok zich een spektakelstuk. Het begon met een poging op de lat van Jack Hendry en een paar minuten later was het Vaclik die met een katachtige redding een eigen doelpunt voorkwam. Maar de absolute schoonheidsprijs ging naar Schick, die de bal net over de middellijn toegespeeld kreeg en David Marshall iets te ver voor zijn doel zag staan, waarna hij een schitterend zondagsschot afvuurde: 0-2. Deze treffer zal hij nog vaak terug gaan kijken, net als vele andere liefhebbers in de voetbalwereld.

Schotland gaf niet op en bleef nog altijd de bovenliggende partij als het ging om het veldspel, echter bleven de doelpunten maar uit. De Schotten deden nog een poging tot een slotoffensief om zo nog een punt uit de wedstrijd te halen. Het devies voor Tsjechië was: terugtrekken en pot dichtgooien. Dit leidde tot veel voorzetten en wanhoopspogingen, maar Vaclik was niet te passeren. Tsjechië kreeg zelfs nog de kans op een derde treffer, maar dat bleef de Schotten gespaard, waar ze eigenlijk toch meer uit de wedstrijd hadden kunnen halen.{image[348546][right-half][]}

Tsjechië sleepte hiermee de overwinning binnen en zo nemen ze dus revanche na die verloren wedstrijden in de Nations League. Dit brengt de Tsjechen in een goede positie met het oog op de zware wedstrijden die nog gaan volgen tegen Kroatië en Engeland. Mocht Tsjechië de tegenstander gaan zijn in de achtste finale voor Nederland, dan weten we ons gewaarschuwd. Voor Schotland zal het nog een pittige klus worden om afstand te doen van de laatste plaats in poule D.

Man of the Match: Patrik Schick