Oranje-dagboek #4: dag des oordeels, Gakpo speelt zich in kijker

14 juni 2021, 21:13   Bijgewerkt: 15 juni 2021, 12:34

Bij het Nederlands elftal was de sfeer maandag uitstekend, nadat de eerste EK-wedstrijd met 3-2 werd gewonnen van Oekraïne. Een deel van ploeg van bondscoach Frank de Boer meldde zich op het trainingsveld, terwijl de basisspelers vooral een hersteltraining afwerkten.

De dag des oordeels

Na het uiteindelijk succesvolle debuut op het EK was maandag de dag des oordeels voor het Nederlands elftal. Wat was de mening van de binnen- en buitenlandse journalisten over bijvoorbeeld het vertoonde spel? In Nederland waren de meningen behoorlijk positief: het 5-3-2-systeem kreeg in de ochtendkranten wisselende kritieken. In het buitenland waren er veel [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/386064/buitenlandse-media-enthousiast-oranje-laat-de-koning-juichen/,_blank,positieve indrukken], maar ook stevige kritieken. In Oekraïne vond men Oranje 'arrogant' en Engelse analisten zien Nederland [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/386077/keane-en-neville-duidelijk-oranje-komt-niet-ver-op-ek/,_blank,niet ver komen op dit EK]. Een eensgezind verdict kwam er dus nog niet, welke kant gaat dat in de komende weken nog op?

Reserves trainen, met De Ligt

Uiteraard stond er op de day after weinig spannends op het programma voor de selectie van Frank de Boer. De basisspelers werkten om 12.30 uur in de schaduw een lichte sessie af, waarbij het vooral ging om rekken en strekken en uitfietsen. De reserves plus Maarten Stekelenburg gingen op het veld wel aan het werk met de bal. Dat gold ook voor Matthijs de Ligt, die door een liesblessure zondagavond nog ontbrak. De staf doet er alles aan om hem speelklaar te krijgen voor het duel met Oostenrijk van donderdag. Ook Quincy Promes, die net als De Ligt zondag door een blessure ontbrak, stond maandag weer op het veld.

Media-duty voor verdedigers

Patrick van Aanholt en Nathan Aké meldden zich maandagmiddag in de perszaal voor het gesprek met de (inter)nationale journalisten. Het duo werd vooral gevraagd naar de ontsnapping tegen Oekraïne, maar er werd ook vooruitgeblikt op de ontmoeting met Oostenrijk. Volgens het duo moet Oranje vooral vrezen voor Marko Arnautovic. "Hij is een nachtmerrie", aldus Aké, die in de Premier League tegenover de aanvaller stond.

Gakpo slaat tweemaal toe op training

Een anonieme rol op zijn eerste EK dreigde voor Cody Gakpo, die tot de groep behoorde die tijdens de oefenduels buiten de wedstrijdselectie viel. Dankzij de lichte blessure van Quincy Promes debuteerde hij zondagavond in de groep tgeen Oekraïne. Gakpo bleef weliswaar negentig minuten op de bank, maar het heeft hem zichtbaar vertrouwen gegeven. Op de training sloeg hij in een onderlinge partijvorm twee keer toe, waardoor hij een belangrijk aandeel had in de overwinning van zijn team. Is ook bondscoach Frank de Boer overtuigd geraakt?

Oranje op socials

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen