Oranje op rapport: koning De Vrij en Dumfries van zero to hero

13 juni 2021, 23:01   Bijgewerkt: 13 juni 2021, 23:11

Het Nederlands elftal is het EK 2020 goed gestart met een overwinning op Oekraïne. De ploeg van Frank de Boer leek de wedstrijd compleet uit handen te geven, maar richtte zich na twee snelle tegentreffers nog knap op. Denzel Dumfries werd uiteindelijk de man van de wedstrijd door de winnende goal te maken en dat had halverwege werkelijk niemand verwacht. 

Maarten Stekelenburg -  6,5

De keeper was onschuldig aan de twee tegentreffers die zijn ploeg in de slotfase om de oren kreeg. De 38-jarige doelman, die het record van Edwin van der Sar afpakte als oudste speler ooit van Oranje op een EK, vormde achterin een rustpunt voor zijn verdediging. Op de zeer fraaie aansluitingstreffer van Andrij Yarmolenko had hij geen antwoord, net als op de rake kopbal kort daarna. Wel werd duidelijk dat Oranje nauwelijks in paniek hoeft te zijn nu Jasper Cillessen ontbreekt wegens een positieve coronatest. Stekelenburg toonde zich een uitstekende vervanger en bewees waarom hij ook op 38-jarige leeftijd nog de meest betrouwbare keeper van Nederland is. 

{image[348523][right-half][]}Denzel Dumfries – 8

Een taxi kan nog zo hard rijden, maar als hij je niet op je bestemming afzet, dan heb je er weinig aan. Met zijn energie was Dumfries in de eerste helft geweldig, maar de afronding was dramatisch. Daar zal bijna niemand het echter meer over hebben, want in de tweede helft herstelde de back zich geweldig. Hij was bij zowel het eerste als het tweede Oranje-doelpunt (in)direct betrokken, al kreeg hij daarvoor geen assist op zijn naam én eigenlijk stond hij bij het tweede doelpunt hinderlijk buitenspel. Maar de goal bleef staan en met zijn rake kopbal (zijn eerste interlanddoelpunt!) werd het toch nog de avond van Dumfries. 

Jurriën Timber – 7

Beleefde een vrijwel vlekkeloze vuurdoop op een van de grootste podia ter wereld, alsof hij al jarenlang tot de vaste kern van het Nederlands elftal behoort. Het grootste compliment dat Timber kan krijgen is dat er geen moment aan de afwezigheid van Juventus-verdediger Matthijs de Ligt werd gedacht. De Ajacied maakt reuzenstappen en voorkwam telkens weer dat Oekraïne gevaar kon stichten onder het toeziend oog van voor hem voor het eerst écht publiek. Naast zijn voetballende vermogen is ook de snelheid van Timber een enorm pluspunt. 

Stefan de Vrij – 8,5

Zelden tot nooit was De Vrij fit als hij voor het Nederlands elftal uit moest komen. Een van de beste verdedigers van de Italiaanse competitie is voor het EK eindelijk fit en toonde aan ook in Oranje een geweldenaar te kunnen zijn. De kampioen van de Serie A won al zijn persoonlijke duels, kwam telkens geweldig voor zijn man en heerste over de grond en in de lucht. Ook aan de bal had hij enkele aardige openingen: een ijzersterke pot, bij de eerste tegengoal kon hij simpelweg niet blokken.

Daley Blind – 7

Bij Ajax ging je hem pas missen toen hij ontbrak met zijn enkelblessure en misschien geldt dat voor het Nederlands elftal ook al. Tegen Schotland was hij niet van de partij en het veldspel was matig, tegen Georgië was het al een stuk beter en met een fitte Blind oogde het uur dat hij meedeed tegen Oekraïne alleraardigst, daarna viel het ver terug. Viel de Ajacied op in de Johan Cruijff ArenA? Nee, maar wel toen hij gewisseld was en ontbrak.

Patrick van Aanholt - 7

De linksachter van Crystal Palace kreeg tegen Oekraïne de voorkeur boven Owen Wijndal, die in de laatste oefenwedstrijden nauwelijks indruk wist te maken. Van Aanholt toonde zich vooral voor rust zeer bedrijvig door veel deel te nemen aan het aanvalsspel. Ook verdedigend stond de linkspoot, die in de belangstelling zou staan van PSV, zijn mannetje. Met een sublieme tackle voorkwam Van Aanholt in de eerste helft dat zijn directe opponent oog in oog kwam te staan met Maarten Stekelenburg. Van Aanholt betaalde het vertrouwen van zijn coach dubbel en dwars uit en lijkt zich definitief in de basis te hebben gespeeld.

Frenkie de Jong – 6,5

Tsja, zo dominant als De Jong afgelopen seizoen bij FC Barcelona was, is hij duidelijk nog niet in het Nederlands elftal. De middenvelder had wel een paar aardige openingen, wat mooie steekpassjes, maar zijn stempel drukken op het spel van het Nederlands elftal lukt vooralsnog te weinig. Dat baart wel enige zorgen, want zeker op het moment dat Oekraïne de overhand had, zien we Frenkie toch liever dominanter. 

Georginio Wijnaldum – 7

Zou de transfer naar Paris Saint-Germain hem parten spelen? Dat vroeg men zich in deze week af, maar ondanks dat zijn overgang naar Parijs officieel afgerond werd, toonde hij zich ook bij het Nedelands elftal uitstekend en met de volle focus op het EK. In de eerste helft liet hij enkele kansjes liggen, maar na de pauze zorgde hij voor de cruciale openingstreffer: koelbloedig afgerond. 

Marten de Roon – 5,5

De middenvelder van Atalanta Bergamo hield zijn plaats in het elftal, ondanks zijn zeer zwakke optreden tegen Georgië. Maar opnieuw kon hij niet overtuigen in het elftal van De Boer. Verdedigend stond hij weliswaar zijn mannetje, maar aan de bal droeg hij opnieuw bar weinig bij. En na de wissels kon hij als slot op de deur de boel ook niet meer dicht houden en sowieso oogde het af en toe kwetsbaar. Komt er een beter slot op de deur?

Memphis Depay – 6,5

Binnen een minuut had Memphis zijn rekening op dit EK al bijna geopend, maar de belangrijkste aanvaller van het Nederlands elftal had te weinig kracht in zijn linkerbeen. Maar de speler van (nog even) Olympique Lyon oogde fris, gretig en creëerde van alle spelers op het veld weer de meeste kansen. Had in de tweede helft het soms nog iets simpeler mogen houden, gelukkig voor iedereen kostte het uiteindelijk geen punten. 

{image[348526][left-half][]}Wout Weghorst – 6

In de eerste helft werd de spits lange tijd niet gevonden en amper betrokken in het spel van het Nederlands elftal. Het gevaar kwam vooral van de mensen om hem heen en daaraan doet zijn treffer eigenlijk te weinig af. Helemaal omdat hij Roman Yaremchuk vergat te dekken, waaruit de Oekraïners de gelijkmaker konden maken. Gelukkig werd het Oranje niet fataal…

Wissels

Nathan Aké – 7

Deed wat hij moest doen en vervulde daarmee ook de taak die Blind had in het elftal. Vlak na de enigszins onverwachte aansluitingsgoal had hij een belangrijke interceptie en vlak voor het einde van de wedstrijd gaf hij ook nog eens een fraaie voorzet op Denzel Dumfries, die daaruit raak knikte. Een belangrijke invalbeurt voor de verdediger van Manchester City. 

Owen Wijndal – 6

Ongetwijfeld zou de back van AZ behoorlijk teleurgesteld zijn na het besluit van de bondscoach om hem niet te laten starten, maar liet dat in zijn invalbeurt niet zien. De verdediger toonde ontzettend veel energie en in de minuten dat hij meedeed, deed hij het niet slecht. Maar waarom De Boer voor de zekerheid van Van Aanholt en Blind koos, werd na de wissels wel duidelijk.

Luuk de Jong - 

Kwam tekort om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Donyell Malen -

Kwam tekort om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Joël Veltman -

Kwam tekort om in aanmerking te komen voor een beoordeling

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen