Groep E: favoriet Spanje moet aan de bak tegen stugge ploegen

14 juni 2021, 12:00   Bijgewerkt: 14 juni 2021, 13:49

Voor Spanje, Zweden, Polen en Slowakije gaat het EK vanavond ook eindelijk beginnen. Het verloop van groep E is echter lastig te voorspellen. Spanje is natuurlijk de grote favoriet voor de groepswinst, maar Zweden en Polen zullen de Spanjaarden het vuur aan de schenen willen leggen. Op de achtergrond loert ook het stugge Slowakije op een verrassend plekje in de achtste finales.

{image[348387][right-half][]}Spanje

Van een rustige voorbereiding op het EK was bij Spanje zeker geen sprake. De selectie van bondscoach Luis Enrique leek te worden getroffen door een corona-uitbraak toen middenvelder Sergio Busquets positief werd getest. Enrique nam geen risico en liet een groot aantal back-ups invliegen. Daarnaast werd de oefenwedstrijd tegen Litouwen gespeeld door Jong Spanje. Inmiddels is de rust wedergekeerd bij de Spanjaarden, die dit EK aantreden zonder recordinternational Sergio Ramos. De verdediger kende bij Real Madrid een teleurstellend seizoen en werd daarom buiten de selectie gelaten. Zonder de routinier jaagt Spanje op de vierde einzege op het EK. Om het succes van 1964, 2008 en 2012 te herhalen, zullen de Spanjaarden er meteen moeten staan. In een groep met Zweden, Polen en Slowakije hoeft men niet op cadeautjes te rekenen.

Coach: Luis Enrique

Blikvanger: Sergio Busquets

Hoogste EK-kwalificering: winnaar (1964, 2008, 2012)

Oefenduels: Spanje - Portugal 0-0, Spanje - Litouwen 4-0

Eredivisie-spelers: geen

Record-international: Sergio Ramos (180)

FIFA-ranking: 6e

{image[330441][right-half][]}Zweden

Ook de Zweden kregen kort voor het toernooi te maken met corona. Onlangs bleken aanvaller Dejan Kulusevski en middenvelder Mattias Svanberg namelijk besmet met het virus. Zij zitten in isolatie en missen in ieder geval het treffen met Spanje. Daarna hoopt bondscoach Janne Andersson snel weer over zijn spelers te kunnen beschikken. Zlatan Ibrahimovic is in ieder geval niet van de partij. De 39-jarige spits wilde op het EK zijn rentree maken bij de nationale ploeg, maar moest vanwege een knieblessure een streep door het toernooi zetten. De Zweden hebben desondanks een ervaren ploeg en kunnen in Nederland altijd op sympathie rekenen. Kristoffer Nordfeldt, Andreas Granqvist, Marcus Berg, Alexander Isak en Jordan Larsson hebben immers een verleden in de Nederlandse Eredivisie.

Coach: Janne Andersson

Blikvanger: Victor Lindelöf

Hoogste EK-kwalificering: halve finale (1992)

Oefenduels: Zweden - Finland 2-0, Zweden - Armenië 3-1

Eredivisie-spelers: geen

Record-international: Anders Svensson (148)

FIFA-ranking: 18e

{image[346986][right-half][]}Polen

Voor de vierde keer op rij is Polen van de partij op het EK. Natuurlijk zijn veel ogen gericht op aanvoerder Robert Lewandowski, de recordinternational (118) en topscorer aller tijden (66) van de nationale ploeg. Toch zal de spits van Bayern München het niet alleen kunnen in deze pittige groep. Gelukkig zijn ook ervaren krachten als Lukasz Fabianski, Wojciech Szczesny, Kamil Glik, Grzegorz Krychowiak en Piotr Zielinski opgenomen in de selectie. De Polen gooiden nog nooit echt hoge ogen op het EK en zullen dit keer azen op een verrassing. De voorbereiding was met gelijke spelen tegen Rusland en IJsland echter niet bepaald soepel te noemen. In groep E zullen de manschappen van Paulo Sousa hun zinnen desondanks hebben gezet op een plekje bij de eerste twee. Dat zal met Spanje, Zweden en Slowakije zeker niet gemakkelijk worden.

Coach: Paulo Sousa

Blikvanger: Robert Lewandowski

Hoogste EK-kwalificering: kwartfinale (2016)

Oefenduels: Polen - Rusland 1-1, Polen - IJsland 2-2

Eredivisie-spelers: geen

Record-international: Robert Lewandowski (118)

FIFA-ranking: 21e

{image[310791][right-half][]}Slowakije

De Slowaken weten voorafgaand aan de openingswedstrijd tegen Polen een ding. Zij beginnen als underdog aan het toernooi en zullen gas moeten geven om niet na drie wedstrijden al naar huis te kunnen. In Rotterdam en Groningen zal men de wedstrijden van Slowakije op de voet volgen. Daar zal namelijk worden gehoopt op speeltijd voor Róbert Bozenik (Feyenoord) en Tomas Suslov (FC Groningen). Aan aanvoerder Marek Hamsik de loodzware taak om zijn ploeg op sleeptouw te nemen. Daarbij kan hij de hulp van Internazionale-verdediger Milan Skriniar goed gebruiken. Slowakije deed vijf jaar geleden ook mee. Destijds overleefde de ploeg als nummer drie de groep van Wales, Engeland en Rusland. Bondscoach Stefan Tarkovic zou er voor tekenen om dit keer opnieuw als nummer drie naar de achtste finales te gaan.

Coach: Stefan Tarkovic

Blikvanger: Marek Hamsik

Hoogste EK-kwalificering: achtste finale (2016)

Oefenduels: Slowakije - Bulgarije 1-1, Oostenrijk - Slowakije 0-0

Eredivisie-spelers: Róbert Bozenik (Feyenoord), Tomas Suslov (FC Groningen)

Record-international: Marek Hamsik (126)

FIFA-ranking: 34e

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen