België geeft visitekaartje af onder leiding van Lukaku

12 juni 2021, 22:56   Bijgewerkt: 12 juni 2021, 23:47

België heeft haar eerste wedstrijd in Groep B van EURO 2020 eenvoudig weten te winnen. De Rode Duivels waren verschillende maten te groot voor een zwak Rusland. Romelu Lukaku werd met een vroege en een late treffer de grote man, en ook Thomas Meunier scoorde: 3-0. Domper op de Belgische zege was het uitvallen van Timothy Castagne, die met een gebroken oogkas het toernooi hoogstwaarschijnlijk al moet verlaten.

Na de schokkende gebeurtenis met Christian Eriksen in Kopenhagen, die tot ieders opluchting met het best denkbare scenario was afgelopen, moesten België en Rusland om 21.00 aantreden voor het tweede duel in Groep B. Op dat moment was al bekend dat Eriksen na zijn ineenstorting op het veld stabiel en bij kennis was. Dat moet met name bij de Belgen voor een zucht van verlichting hebben gezorgd, want in de selectie van de Rode Duivels bevinden zich verschillende (oud-)ploeggenoten van Eriksen.

Met die treffer greep het team van Roberto Martinez direct ook het momentum, want kort na de 1-0 glipte Lukaku er alweer vandoor. Hem werd daarbij opnieuw weinig in de weg gelegd door zijn Russische bewakers, al belette een goede sliding de spits van Inter uiteindelijk het schieten. Wel kreeg hij de bal nog bij Leander Dendoncker, maar die joeg de bal over het doel heen de tribune in.

Nadat de Belgische storm heel eventjes was gaan liggen vond ook in Sint Petersburg een naar moment plaats. Timothy Castagne en Daler Kuzyaev botsten met hun hoofden tegen elkaar en moesten zich beiden direct laten vervangen. Hoewel dat met het Eriksen-incident nog vers in het geheugen geen prettige aanblik was, bleek het voor België wel een onbedoelde gouden wissel. Thomas Meunier, die Castagne afloste, zorgde koud in het veld namelijk voor de 2-0. De speler van Borussia Dortmund kreeg de bal op een presenteerblaadje na half keeperswerk van Anton Shumin en twijfelde niet: 2-0.

Toen enkele minuten voor rust ook de Russische aanvoerder Yuri Zhirkov zich geblesseerd moest laten vervangen leek de 'thuisspelende uitploeg' helemaal rijp voor de slacht. België bleef hongerig naar meer en kreeg ook wel wat mogelijkheden, maar van een derde goal kwam het voor rust niet meer.

Bondscoach Cherchesov deed in de rust wat omzettingen in een poging toch nog wat van het duel te maken en bracht Igor Diveev voor Dmitri Barinov. Dat leek even wat teweeg te brengen, want Rusland kwam een stuk scherper uit de kleedkamer dan dat het er voor de rust in verdween. Daarbij moest wel worden aangetekend dat België leek te geloven de buit wel binnen te hebben en af en toe op nonchalante wijze de bal verloor. Van echt Russisch gevaar kwam het dan ook niet, omdat het aanvallende strijdplan toch grotendeels beperkt bleef tot opportunistische ballen richting Artem Dzyuka. Dat concept was voor België echter eenvoudig te doorzien, waardoor de tweede helft weinig hoogtepunten kende.

Op basis van de eerste wedstrijd van de Rode Duivels in Groep B mag dan ook worden geconcludeerd dat de Belgen absoluut mee kunnen doen om de eindzege van het toernooi. De ploeg heeft in wedstrijd twee namelijk ook smaakmaker Kevin de Bruyne weer terug.

Man of the match: Romelu Lukaku

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen