Kuyt is optimistisch over EK en licht viertal positief uit

Kuyt is optimistisch over EK en licht viertal positief uit

11 juni 2021 – Oranje staat aan de vooravond van het eerste eindtoernooi in zeven jaar tijd, maar het vertrouwen is over het algemeen nog niet erg hoog. 104-voudig international Dirk Kuyt gelooft echter wel in een mooi EK voor Nederland. "Als je niet in de EK-winst gelooft, kun je beter thuisblijven", stelde hij.

"Nu ik niet in de selectie zit, maar van de buitenkant kijk, merk ik dat er veel negativisme is", begon Kuyt in een uitgebreid interview met De Telegraaf. "Ik kijk liever wat de kwaliteiten zijn en vind het belangrijker de nadruk te leggen op de mogelijkheden om optimaal te presteren. Die zijn er volop." In een slechte wedstrijd tegen Schotland (2-2) zag hij een lichtpuntje in Jurriën Timber en tegen Georgië vielen meer spelers positief op.

Kuyt lichtte een aantal spelers uit. "Het is heel positief dat Daley Blind er weer bij is. Hij is rustig aan de bal en wil eigenlijk alleen maar vooruit spelen. Maarten Stekelenburg straalde rust uit en maakte na één minuut van een grote kans een halve kans door goed positie te kiezen en lang te blijven staan. Hij doet geen gekke dingen. En als ik dan Georginio Wijnaldum zie als leider binnen en buiten het veld en Memphis Depay voor de vierde wedstrijd op rij scoort, dan is dat heel positief. Zij vormen het fundament van het Nederlands elftal."

Veelbesproken in aanloop naar het EK is het 5-3-2-systeem waar Frank de Boer zijn ploeg in de oefenwedstrijden in liet spelen. "Ik begrijp dat hij dit systeem op het EK wil kunnen hanteren, maar ik vraag me af of je daar het hele toernooi aan vast moet houden. Het voordeel van 5-3-2 is dat je door één of twee wissels heel makkelijk naar 4-3-3 schakelt. Dan word je er met Donyell Malen en Steven Berghuis niet minder op, zoals we zondag (oefenwedstrijd tegen Georgië) hebben gezien. Aan de loopacties van Denzel Dumfries zag je al dat het systeem beter ging functioneren en uiteindelijk win je gewoon met 3-0."

Gevraagd naar het eindstation stelde dat het kampioenschap niet realistisch is. "Maar het moet wel de doelstelling zijn. We staan echt nog een eindje af van de toplanden, maar op een goede dag kun je van ze winnen. Wanneer het toernooi geslaagd is? Als de spelers de groepsfase overleven en het maximale uit zichzelf én het team halen door met bravoure te spelen. Ik wil een bepaalde drive en bluf zien en kan daarom genieten van Timber. Hij is trots om voor Nederland uit te komen en speelt letterlijk met de borst vooruit."

gerelateerd