Het alternatieve Franse elftal: kan dit team het EK winnen?

10 juni 2021, 12:01   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Er is geen ontkomen aan: Frankrijk is de topfavoriet om het EK te winnen. Didier Deschamps beschikt over een selectie om je vingers bij af te likken. De luxe is ongekend voor de Franse bondscoach, die noodgedwongen een hoop topspelers heeft moeten teleurstellen. Stel: er zou een elftal worden samengesteld van niet-geselecteerde Franse spelers. Hoe zou dat team er dan uitzien? En zou het ook een rol kunnen spelen in de strijd om de Europese titel?

De doelman: Alphonse Aréola

Hij maakte in 2018 deel uit van de selectie van de wereldkampioen, maar is in de pikorde voorbijgestreefd door Mike Maignan. Het afgelopen jaar heeft Aréola er in elk geval alles in gedaan om zich in de kijker te spelen voor het EK. Na een jaar bij Real Madrid op de bank te hebben gezeten, liet Aréola zich door Paris Saint-Germain verhuren aan Fulham. Ondanks dat hij 36 wedstrijden in de Premier League speelde, bemachtigde hij geen plekje in de Franse EK-selectie.

{image[348441][right-half][]}De rechtsback: Nordi Mukiele

Bij het grote publiek is hij nog niet zo bekend, maar het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat iedereen weet wie Mukiele is. De vaste rechtsback van RB Leipzig is een van de vele Fransen die op jonge leeftijd de overstap naar de Red Bull-club heeft gemaakt. Mukiele weet zich inmiddels in de belangstelling van meerdere Europese grootmachten. Onder andere Paris Saint-Germain en Atlético Madrid zien wel toekomst in de verdediger die er op het WK 2022 in Qatar wel bij hoopt te zijn.

De rechter centrumverdediger: Dayot Upamecano

Ruim veertig miljoen euro betaalt Bayern München voor de opvolger van David Alaba. Waarschijnlijk zou Upamecano in geen enkele andere EK-selectie ontbreken, maar Deschamps heeft hem niet nodig. En met Raphaël Varane, Jules Koundé, Kurt Zouma, Presnel Kimpembe en Clément Lenglet achter de hand is dat ergens wel te begrijpen. De keuze is zo reuze dat zelfs Aymeric Laporte (die nu met Spanje naar het EK gaat) waarschijnlijk buiten de boot was gevallen. Ook een andere topper in wording, Leicester-sterkhouder Wesley Fofana, wordt thuisgelaten door Deschamps.

{image[344439][right-half][]}De linker centrumverdediger: Samuel Umtiti

Op het gewonnen WK van 2018 was Umtiti nog een basisspeler bij Frankrijk. Drie jaar later ziet de wereld er heel anders uit voor de speler van FC Barcelona. Umtiti komt al jaren weinig aan spelen toe, wat allemaal te maken heeft met zijn fysieke gesteldheid. De Franse verdediger blijft maar tobben met knieklachten, waardoor hij zelden een lange reeks wedstrijden kan spelen. Mits fit zou hij aanspraak maken op een plekje in de sterkste EK-selectie. Maar of het ooit nog goed komt met Umtiti…

De linksback: Ferland Mendy

De kans is groot dat Mendy naar het EK was gegaan als hij fit was gebleven. De linkervleugelverdediger van Real Madrid kampt echter met een spierblessure en moet het toernooi noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan. Toch was er voor die positie meer dan genoeg keuze voor Deschamps. Zo had hij de bij AC Milan opgebloeide Theo Hernandéz kunnen oproepen. De linkervleugelverdediger heeft een bijzonder goed seizoen achter de rug, waarin hij in de Serie A direct betrokken was bij twaalf doelpunten (zeven doelpunten, vijf assists). Brekebeen Benjamin Mendy van Manchester City heeft de selectie eveneens niet gehaald.

{image[348442][right-half][]}De rechtermiddenvelder: Houssem Aouar

Wie van mooie voetballers houdt, is een liefhebber van Aouar. De spelmaker van Olympique Lyon staat bekend om zijn fluwelen techniek en onovertroffen spelinzicht. Niet voor niets spreekt Memphis Depay altijd vol lof over de 22-jarige middenvelder, die bij zo'n beetje alle topclubs op het lijstje staat. De meeste landen zouden een moord doen voor een speler met de kwaliteiten van Aouar, maar door Deschamps wordt hij genegeerd.

De centrale middenvelder: Tanguy Ndombele

Ook Ndombele is het slachtoffer van de hevige concurrentie op het Franse middenveld. De recordaankoop van Tottenham Hotspur kwam nog niet eens zo lang geleden als basisspeler in actie voor Frankrijk. In de gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan (0-2) deed hij ruim tachtig minuten mee. Het moet gezegd worden: de Fransen speelden toen deels met hun B-keus. Zijn teamgenoot bij Spurs, Moussa Sissoko, heeft de selectie wel gehaald.

{image[348246][right-half][]}De linkermiddenvelder: Eduardo Camavinga

Hij geldt als een van de grootste talenten van dit moment, maar zijn debuut op een eindronde zal Camavinga deze zomer nog niet maken. Een klein jaar geleden leek de middenvelder van Stade Rennes nog een goede kans te maken op een plekje in de EK-selectie. In september werd hij de jongste debutant in meer dan honderd jaar voor Les Bleus. Camavinga was toen slechts zeventien jaar, negen maanden en zeventien dagen oud. In de toekomst groeit hij ongetwijfeld nog wel uit tot een van de sterren van de Franse ploeg.

De rechteraanvaller: Nabil Fekir

Voor Fekir geldt hetzelfde als voor Aréola en Umtiti: wereldkampioen in 2018, maar niet actief op het daaropvolgende EK. De 27-jarige Fekir, die eigenlijk meer middenvelder dan aanvaller is, is sinds twee jaar speler van Real Betis. Sindsdien komt hij minder aan spelen toe in de Franse ploeg. Zijn kwaliteiten staan buiten kijf, maar een enorme verrassing is het niet dat Deschamps hem niet heeft opgenomen in zijn 26-koppige selectie.

{image[348443][right-half][]}De spits: Alexandre Lacazette

Zijn laatste interland speelde hij in 2017. In een vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland nam hij beide Franse doelpunten voor zijn rekening (2-2). Deschamps riep hem daarna nog wel een aantal keer op, maar tot een zeventiende interland kwam het niet. Lacazette scoort in dienst van Arsenal weliswaar niet zoveel als hij bij Olympique Lyon deed, maar is nog steeds een spits van de buitencategorie. Dat onder meer Karim Benzema en Olivier Giroud de voorkeur krijgen, zal hij echter ook wel begrijpen.

De linkeraanvaller: Anthony Martial

Uitgerekend in de interlandperiode in maart liep Anthony Martial een zware knieblessure op. De 25-jarige aanvaller miste de Europa League-finale met Manchester United en ziet ook het EK met Frankrijk aan zijn neus voorbijgaan. Drie jaar geleden werd hij door Deschamps buiten de WK-selectie gelaten. De bondscoach liet vorige maand weten dat Martial deel had uitgemaakt van de EK-selectie als hij fit was geweest.

[photo,136469,left,]

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen