Van der Vaart: succes Oranje hangt af van vorm Memphis

Van der Vaart: succes Oranje hangt af van vorm Memphis

10 juni 2021 – Rafael van der Vaart denkt dat het succes van het Nederlands elftal op het EK afhangt van de vorm van Memphis Depay. Heeft de aanvaller het op zijn heupen, dan kan Oranje het EK volgens Van der Vaart zomaar winnen. Voorlopig is de voormalig middenvelder niet echt onder de indruk van de ploeg van bondscoach Frank de Boer, al weet hij uit eigen ervaring dat een team in een toernooi kan groeien.

"Als je niet kan winnen van Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië, moet je je schoenen aan de wilgen hangen. Ik ben nog niet onder de indruk, maar je kunt in zo'n toernooi groeien. Dan hoef je maar een paar goede dagen te hebben en dan sta je in de finale. En een beetje geluk, dat heb je ook nodig", blikt Van der Vaart in gesprek met de NOS vooruit op het EK.

Oranje is niet een van de topfavorieten om het toernooi te winnen, maar Van der Vaart acht het Nederlands elftal niet kansloos voor de Europese titel. "Alles hangt ervan af of Memphis Depay zijn dag heeft. Dat is onze man, hij is in topvorm. Ik zie voor hem dezelfde rol die Arjen Robben in 2014 had. Hij bepaalt of Nederland de halve finale haalt of er al in de groepsfase uit gaat. Als hij het op zijn heupen krijgt, hebben we absoluut een kans om Europees kampioen te worden."

Hoge verwachtingen heeft Van der Vaart van onze oosterburen. "Duitsland heeft zoveel talent. Als het daar gaat draaien, gaan ze hoge ogen gooien. En natuurlijk Frankrijk. Het hedendaags voetbal draait om snelheid, techniek en kracht. Dat hebben zij allemaal", aldus de voormalig Oranje-speler, die verwacht dat ook Denemarken hoge ogen gaat gooien. "Ze hebben een hele goede trainer, Kasper Hjulmand, die is ook trainer geweest van FC Nordsjaelland. Dat noemde ik altijd klein-Barcelona, die speelden echt fantastisch voetbal. De Denen gaan ver komen."

gerelateerd