"Marten de Roon verdient de eretitel 'stofzuiger' nog niet"

"Marten de Roon verdient de eretitel 'stofzuiger' nog niet"

10 juni 2021 – Marten de Roon is een van de meest besproken spelers van het Nederlands elftal. Niet iedereen vindt dat de dertigjarige middenvelder van Atalanta in de Oranje-basis thuishoort. Ook Willy van de Kerkhof, die in zijn tijd een stofzuiger op het middenveld was, twijfelt of bondscoach Frank de Boer er goed aan doet om De Roon op te stellen.

"Ik zie 'stofzuiger' als een eretitel en die moet je wel eerst verdienen. Op dit moment vind ik dat De Roon dat nog niet heeft gedaan", vertelt Van de Kerkhof in de donderdageditie van De Telegraaf. "Een echte stofzuiger is een speler die de trainer samen met de keeper als eerste op het opstellingenformulier zet. Die het hele team beter laat functioneren en onmisbaar is, zoals N'Golo Kanté bij Frankrijk. Die status heeft De Roon nog helemaal niet bij Oranje."

Het lijkt erop dat De Boer zondag in de eerste groepswedstrijd van het EK tegen Oekraïne gewoon met De Roon gaat starten. Aan de bal is de toegevoegde waarde van de middenvelder beperkt. "Het gaat niet alleen om duels winnen of ballen afpakken, maar vervolgens moet je de ballen ook naar de goede kleur spelen. Dat heeft De Roon de afgelopen wedstrijden niet goed gedaan", oordeelt Van de Kerkhof.

Als PSV-icoon Van de Kerkhof het bij het Nederlands elftal voor het zeggen zou hebben, zou in een 5-3-2-systeem een meer voetballende middenvelder voor de verdediging staan. "Oranje zal in deze wedstrijden het initiatief krijgen en dan moet je daar iemand hebben die het team voetballend kan helpen. Ik zou daarom veel liever Frenkie de Jong of Ryan Gravenberch zien op die plek. In wedstrijden tegen sterkere tegenstanders zou je wel weer voor een type als De Roon voor de verdediging kunnen kiezen, maar voorlopig is Oranje beter af zonder "

gerelateerd