Portugal bevestigt status als topfavoriet met klinkende zege

Portugal bevestigt status als topfavoriet met klinkende zege

9 juni 2021 – Portugal lijkt klaar voor het komende Europees Kampioenschap, dat aanstaande vrijdag van start gaat. De regerend winnaar én topfavoriet sloot de voorbereiding op het eindtoernooi af met een 4-0 overwinning op Israël. De sterren namen de ploeg zoals verwacht bij de hand, een gegeven dat ook de komende vier weken van hen zal worden verlangd.

De EK-titel prolongeren? Dat lukte in de ruim vijftigjarige historie van het toernooi slechts één keer: Spanje voltrok de hegemonie in 2012 door voor de tweede keer op rij met de beker in de tas huiswaarts te keren. Negen jaar later lijkt Portugal dat kunststukje best te kunnen herhalen. De eenvoudig winnaar van het toernooi is zelf in ieder geval vlekkeloos aan de maand begonnen.

Want waar afgelopen week mede-favoriet Spanje al op een 0-0 gelijkspel werd gehouden, werd Israël in de generale met 2-0 aan de kant geschoven. Het land van basisspelers Eran Zahavi (PSV) en Eli Dasa (Vitesse) had werkelijk niets in te brengen tegen de Zuid-Europese machine. Dat werd alleen al bewezen door een blik op de cijfers: Israël loste nul schoten op doel.

Portugal nam het vijandelijk doel juist regelmatig onder vuur. Dat resulteerde uiteindelijk in vier treffers. Manchester United-revelatie Bruno Fernandes opende na 42 minuten de score. Twee minuten later was het opnieuw raak: Cristiano Ronaldo zorgde voor de verdubbeling van de voorsprong. Daarmee hielp hij zijn land om vertrouwen te tanken richting de start van het toernooi. Met interlandgoal nummer 104 kwam hij bovendien opnieuw dichter bij recordhouder Ali Daei. De Iraniër was liefst 109 keer trefzeker. Joao Cancelo en opnieuw Fernandes zorgden in de slotfase voor de klinkende 4-0 zege.

Portugal begint komende dinsdag aan het EK met een wedstrijd tegen Hongarije. De Portugezen zijn ingedeeld in de poule des doods met eveneens Frankrijk en Duitsland.

gerelateerd